ARINÇ İLE CHP'Lİ ÇIRAY AYNI TOPLANTIYA KATILDI
Başbakan Yardımıcısı Bülent Arınç ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonunun Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen 4'üncü Genel Kuruluna katıldı. Genel kurulda ilk sözü alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, Bulgaristan'daki bir önceki genel seçimlerde hükümetin tavrını, çözüm süreci ile ilgili gelişmeleri eleştirdi.
ŞIRNAK VALİSİ'Nİ ARINç'A ŞİKAYET ETTİ
Şırnak Valisi'nin çözüm süreci ile ilgili Başbakan Erdoğan'a ve Öcalan'a teşekkür etmesine de tepki gösteren Çıray, Türkiye Cumhuriyetinin kurucu kadrolarının ülkeyi 2'nci Dünya Savaşına sokmayarak bugünlere gelmesini sağladığını vurguladı. Çıray, "Tarihimizi sorgulayalım diyenlere kuşkuyla bakıyorum. Amaçları resmi tarihi sorgulamak değil, kendi tarihlerini yazmak. Yeni bir resmi tarih icat etmek. Bizim onurlu tarihimizin hiçbir yerinde vatana ihanet etmiş bir bebek katili ile pazarlık etmek yoktur. Dün üzülerek izledim. Başbakan Yardımcıma da şikayet ediyorum. Şırnak Valisi çıkmış bence sayın başbakanı da aynı yere koyarak bir beyanatta bulunuyor. Başbakana ve Öcalan'a teşekkür ettiğini söylüyor. Türkiye Cumhuriyetinin başbakanı ile bir teröristbaşını aynı cümlede kullanan bir vali, devletin valisi olamaz. Böyle bir şey kabul edilemez" dedi.
Bu durumun cumhurbaşkanlığı seçiminin aşamalarından bir tanesi olduğunu iddia eden Çıray, "Eğer Türkiye'de 2 bin kişi, Türkiye'ye istediklerini dikta ettirecekse, 700 bin kişilik orduya ihtiyaç yok. Terhis etsinler bunları gitsin. Buna ihtiyaç yok. Anaların ağlamasını kimse isteyemez. Bu ülkede kan akmasını da isteyemez ama kan akmasın diye de Kurtuluş Savaşı'ndan vazgeçemezsiniz" diye konuştu.
Bulgaristan'daki bir önceki genel seçimlerde hükümetin Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH)'ne karşı Hürriyet ve Şeref Partisi'nin kurulmasını sağladığını söyleyen Çıray, HÖH'ün başarısıyla gurur duyduklarını anlattı.
Türkiye'de gerçeklerin tarihle yüzleşmek adına ters yüz edildiğini ifade eden Çıray, "Hedef, Atatürk'ümüz ve kurucularımızın değerlerini milletimizin gözünde küçültmek ise eğer, bu olmaz. Bu manzaradan başkaları üzüntü ve utanç duymayabilir. Ancak biz Rumeliler 'iki ayyaş' sözüne çok üzüldük. Kast edilen buydu. Ama sitem ediyorum. Bu ülkenin kurucusuna ve kurtarıcısına ayyaş dendiğinde yeterli tepkiyi vermedik" diye konuştu.
"POLEMİK YARATMAK İSTEMİYORUM"
Daha sonra söz alan Başbakan Yardımcısı Arınç, CHP'li Çıray'ın eleştirilerine yanıt verdi. Toplantıda polemik yaratmak istemediğini belirten Arınç, ancak Çıray'ın kendisini Meclis'te gibi hissettirdiğini söyledi. Çıray'ın çok nezaketli konuştuğunu kendisinin bu kadar nezaketli olamayacağını ifade eden Arınç, Hak ve Özgürlükler Haraketi ile ilgili hükümetin aldığı tavır ile ilgili yanıt verdi. Bursa'da Balkan ve Rumeli göçmenlerinin özgül bir ağırlığı olduğunu söyleyen Arınç, bu özgül ağırlığın yerel seçim sürecinde de kendisini hissetttirdiğini ve adaylar belirlenirken, buna göre seçimler yapıldığını anlattı. Yıllardan beri Hak ve Özgürlükler Hareketi ile iyi ilişkiler içinde olduklarını ve bunu herkesin bildiğini kaydeden Arınç, "Sayın Çıray'ın söylediği kısmen doğrudur. Bulgaristan'da HÖH'e karşı o partiden ayrılan bir kısım milletvekili veya siyasetçi başka bir parti kurmuşlardır. Bunun ayıplanacak eleştirilecek, vatan düşmanlığı gibi gösterilecek bir tarafı var mı? Aynı şey Makedonya'da, Kosova'da, Batı Trakya'da da böyledir. Ahmet Doğan'ın Türkiye'ye karşı ilgisizliği, hükümetimize karşı kayıtsızlığı, oradaki yurttaşlarımızla ilişkileri eleştiri konusu olmuştur. HÖH yeni bir başkan seçti. Lütfü Mestan başkanlığında bu hareket devam ediyor ve bu yönetimle ilişkilerimiz fevkalade iyidir" dedi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS"
Çözüm sürecinin tartışılacağı yerin bu toplantının olmadığını dile getiren Arınç, ülkeye huzur gelmesi, silahların susması için cenazelerin ardı arkasının kesilmediği bir ülkede anneler ağlamasın diye bir siyasi kararın olduğunu vurgulayarak, "Çözüm sürecinin Türkiye için bir şans olduğunu ve bunun mutlaka iyi kullanılması gerektiğinin bilincindeyiz" diye konuştu.
YASA DIŞI DİNLEMELERİN HEPSİNİ ALLAH KAHRETSİN"
Yasa dışı dinlemelere de değinen Arınç "Yasa dışı dinlemelerin hepsini  Allah kahretsin. Bu dinlemeler, sonunda devletin en üst noktasına kadar varmışsa ilgili- ilgisiz herkes, her şey dinlendiyse bunları yapanları bulmak cezalarını verme de yargı noktasında bir görevdir. Bunu da yapacağız" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili de milletin birliğini, anayasal çalışmaları uyum içinde temsil edecek, partisiyle ilişkilerini kesecek, tarafsız birisini muhalefetin bulması halinde destek verebileceklerini söyleyen Arınç, "Bulabilirlerse biz de destek veririz. Birilerinin yaptığı gibi ayağa kalmamak, sırtını dönmek, alkışlamamak gibi nezaketsizlik yapmayız" diye konuştu.

  SB,ST/(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)