Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM'da arıcılara verilen eğitimde 1 kovandan 30 kilo bal alabilecekleri belirtildi.
Yakutiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 40 çiftçiye 'Modern teknik usullerle arıcılığı geliştirme, yaygınlaştırma, tanıtma ve ürün çeşitliliğini çoğaltma' projesi kapsamında Dumlu'da  80 saat eğitim verildi. Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) 34 bin TL destek sağladığı projede başarılı çiftçilere sertifika verildi. Sertifika törenine Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Terzi, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı. Eğitim sonunda kursiyerlere katlı kovan, körük, maske ve arıcılık kitabı hediye edildi.
Eğitimde önder çiftçi olan Sadık Karabulut, 7 yıldır arıcılık yaptığını ancak kurstan sonra her şeyi yanlış bildiğini fark ettiğini anlattı. 1 kovandan 5 kilo bal aldığı zaman üretimin verimli olduğunu düşündüğünü belirten Sadık Karabulut, kurstan sonra bir kovandan 20-30 kilo bal alınabileceğini öğrendiğini söyledi. Erzurum'da floranın zengin olduğuna dikkati çeken Karabulut, "Kurs sayesinde Erzurum'da arıcılığın çok iyi yapılacak bir meslek olduğunu anladım. Balımızı marka haline getirebilirsek 1 kovandan 2 bin lira kazanabiliriz. Yani 50 kovanı olan bir arkadaşımız yılda 100 bin lira kazanabilir. Yetkililerden istediğim tek şey balımızın markalaştırılması" diye konuştu.
Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, arıcılara teknolojiyi öğrettiklerini böylece onlara artık balık yemeyi değil, tutmayı öğrendiklerini söyledi. Kaymakam Katırcı artık eski usulde üretimden vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederken, şöyle dedi:
"Ebem-dedem üretim usulünü hobi bahçemizde yapabiliriz. Ama seri üretimde teknolojiyi kullanmalıyız. Farklı illerden gelip Erzurum'da arıcılık yapanlar var. Yıllık 2 ton bal üretip gittiklerini söylüyorlar. Bu ülke ekonomisi ve o çiftçiler açısından güzel birşey. Onlara karşı bir önyargı içinde değiliz ama aynı şeyi biz neden yapmıyoruz? Burada imkanlarımız varken bal üretelim. Erzurum Türkiye'nin en fazla hayvan varlığına, meralarına ve otlak alanlarına sahip il. Ama hayvansal üretime bakıyorsunuz hala 35'inci sıralardayız. Olmamız gereken yerlerin fersah fersah gerisindeyiz. Sizlerde talep gelmesi gerekiyor. Bize gelerek arıcılık yapma istediğinizi söylerseniz size her türlü desteği veririz." 

FOTOĞRAFLI