RİZE İdare Mahkemesi, Artvin’in Arhavi İlçesi Kavak Köyü'nde kömür eleme ve paketleme tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği 'ÇED olumlu' kararının yürütmesini durdu. Daha önce de 'ÇED gerekli değil' kararını iptal ettiren köylüler, ikinci kez kazandıkları hukuk zaferini birbirlerine sarılarak kutladı, "Olası kaza ve beladan kurtulduk, hepimize geçmiş olsun” açıklaması yaptı.
Kavak Köyü’nde kurulması planlanan kömür tesisi için köylülerin mücadelesi yaklaşık 2 yıl önce başladı. 'Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir' kararına itiraz eden bölge sakinlerinin Rize Bölge İdare Mahkemesi’nde açtıkları dava, kararın iptali ile sonuçlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı tesis için daha sonra, 'ÇED gerekli' kararı verdi. Çalışmanın ardından 'ÇED olumlu' raporu çıkartıldı ve bakanlığın da onay vermesi ile tesisin yapımına başlandı. Ancak köy sakinleri Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne 'ÇED olumlu' kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Mahkeme heyeti önceki gün bilirkişi raporunu da dikkate alarak bakanlığın 'ÇED olumlu' kararının yürütmesini durdurdu.
KANSER RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Mahkemenin durdurma kararına dayanak oluşturan 24 sayfalık bilirkişi raporunda Rusya’dan ithal edilecek kömür için radyoaktivitesi, ağır metal, mineral ve organik kimyasal içeriğinin ÇED raporunda ayrıntılı yer almadığına vurgu yapıldı, suya karışan kömür tozunun temizlenmesinin imkansız olduğu ve arsenik başta olmak üzerde pek çok kanserojen madde içerebileceğine yer verildi. Raporda, tesisin yakınında yerleşim yerleri ile okul ve cami olduğu belirtildi, kömür tozunun insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturabileceği ifade edildi.
"OLASI KAZA VE BELADAN KURTULDUK"
Kavak Köyü’nde toplanan vatandaşlar, kömür tesisine karşı kazandıkları davanın sevincini paylaştı. 83 yaşındaki Kadriye Duman, 73 yaşındaki Güler Duman ve 53 yaşındaki Rukiye Duman sevinçlerini birbirlerine sarılarak yaşadı. Bölge sakinleri adına açıklama yapan Sehtap Duman, mahkemenin bilirkişi raporunun haklılıklarını ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi:
“Radyasyonlu kömür yalnız Kavak köyü değil çevre köyler ile kömürü tüketen ve kömür tesisinde çalışanları da radyasyona maruz bırakacaktı. Böylece kanser vakaları ile karşı karşıya kalacaktık. Havada asılı kalan kömür tozlarının rüzgarın etkisiyle 200 metre uzaklıkta yer alan okuldaki öğrencilere vereceği zarar ÇED raporunda yer almıyor. Yalnızca insan değil çevredeki tarım ürünleri ile canlı yaşamda olumsuz etkilenecek, ekolojik denge bozulacaktı. Tüm bu olumsuzluklara mahkeme 'dur' dedi. Böylece çocuklarımız ve bizler olası kazadan ve beladan kurtulmuş olduk. Hepimize geçmiş olsun. Birilerinin ekmek kapısı gördüğü işletme bizim için ecel kapısı olmasın.”
BELEDİYE BAŞKANI: BU ÖRNEK KARAR DİKKATE ALINMALI
Bölge halkına destek veren Arhavi Belediye Başkanı AK Partili Coşkun Hekimoğlu da  kömür tesisi ile ilgili kendilerinin ve Kavak köyü sakinlerinin dile getirdiği endişelerin bilirkişi heyeti tarafından tespit edildiğini belirterek, "Mahkemenin verdiği durdurma kararı sevindiricidir. Umarız bundan böyle bu bölgede yatırım yapacak herkes bu örnek kararı dikkate alır” dedi.