Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden öğretim üyelerinin araştırma projesi kapsamında Antalya Körfezi'nde yapılan çalışmada, trol ağına 2.5 metre boyunda, 150 kiloluk vatoz takıldı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan vatoz, denize bırakıldı.
AÜ Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ile beraberindeki öğretim üyelerinin yürüttükleri araştırma projesi kapsamında trol ağına takılan vatoz, büyüklüğüyle görenleri şaşırttı. Doç. Dr. Gökoğlu, geminin güvertesine çekilen vatozu, nesli tükenme tehlikesi altında olması nedeniyle vinçle tekrar denize bıraktıklarını anlattı.
'BU KADAR BÜYÜĞÜ İLK DEFA'
Antalya'da yaptıkları araştırmada genellikle 5-10 kilogram ağırlığında vatoza rastladıklarını aktaran Doç. Dr. Gökoğlu, "50 kiloluk vatoz gördüm ama Antalya'da bu kadar büyüğünü ilk defa gördüm" dedi. Vatoz neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gökoğlu, av sezonunda balıkçılara köpekbalığı ile vatoz türlerin yakalanması halinde denize bırakılması yönünde çağrı yaptı.
BALIKÇILARA UYARI
1 Eylül'de av sezonunun başlayacağını, 15 Eylül'de de trol ile avlanma yasağının kalktığına dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, şunları söyledi:
“Vatoz türleri ile köpekbalıkları az yumurta verir. Yumurtadan çıkan balıkların da büyük olması nedeniyle av araçlarına kolayca yakalanıyor. Bu nedenle nesli tükenme tehlikesi altında olan bu balıkları balıkçılar yakaladığında, ölmeden denize atmalarını önemle uyarıyoruz."

FOTOĞRAFLI