ADALET Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, mahkemesiz adalet sistemi olarak adlandırılan 'Arabuluculuk' yasasıyla mahkemelerin dostane şekilde çözümü amaçladığını söyledi.
Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma' seminerlerinin ikincisi Gaziantep’te düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, Birleşmiş Milletler Arabuluculuk Uzmanı Baria Ahmed, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şafak Narbay, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve esnaf katıldı.
Seminer öncesi konuşan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk hakkındaki farkındalığı arttırmayı istediklerini belirterek, "İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda dava yoluna gidildiğinde husumetler doğuyor. Arabuluculuk dostane bir çözüm yöntemi. Birbirlerini anlamak yoluyla çözümü kendileri buluyorlar. Çözüm de her iki tara için de kendi menfaatleri doğrultusunda oluyor ve kimsenin size dayattığı bir çözüm olmuyor" dedi.
Öztatar, yeni düzenlemeyle mahkemelerin davalı ve davacıyla ilgili geleceğe yönelik kararlar verdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Bugün bizim hukuk uyuşmazlıklarının yüzde 100’e yakını dava yoluna gidiyor. Bu anlamda hakimlerimiz, savcılarımız özveriyle çalışıyor. Arabulucuya gittiğinizde gizlilik ilkesi geçerli. Ticari sırlarınız açıklanmıyor. Arabuluculuk ilişkinin devamını sağlar, mahkemelere gidildiğinde el sıkışarak ayrılan davacı ve davalıyı görmedim. Dava yolunda verilen karar tarafları tatmin etmemektedir. Çünkü hakimin verdiği karar geçmişi yargılayan geçmişteki sorunuzu çözen bir karar. Ancak arabuluculuk geleceğe yönelik bir durumdur. Gelecekteki ilişkilerinizi, ticari ilişkilerinizi dostluklarınızı devam ettiren bir karardır. Hukuki altyapısını arabuluculuk kanunumuz getirmiştir. Anlaşma metnini mahkemeye verdiğinizde icraya koyabilme şansınız var. Husumeti yok eden bu dostane çözüm yöntemini inşallah ülkemizde uygulanmasını talep ediyoruz. Bu yıl 20 ilde seminerler yapacağız. Seneye 61 ilin tamamında arabuluculuk konusunu anlatacağız."
Gaziantep Başsavcısı Mustafa Peker ise, arabuluculuğun gerekliliğini anlatarak, şunları söyledi:
"Adalet Bakanlığı özellikle davaların uzamasından muzdarip olup, bu sorunu gidermek için sürekli seminerler toplantılar yapmaktadır. Kanun haziran ayında yürürlüğe girdi, arabulucu olacak kişilerle ilgili imtihan yapıldı. Arabuluculuk mekanizmasına niye ihtiyaç duyuldu, hukuk mahkemelerinde ortalama davalar asliye ticaret mahkemelerinde 410 gün, iş mahkemelerinde 441 gün ve tüm hukuk mahkemelerinde ortalamada 210 gün. Bu 2008’in verileri. Davanın kararı bağlanma süresi bu. Yani dava açıyor insanlar. Ticari bir dava 410 gün sonra karara bağlanıyor. Dolayısıyla niye arabuluculuk sistemine ihtiyaç var, bu olay veya bu bilgiler bu rakamlar net olarak ortaya koyuyor kendisini. Bu sistemin faydalı olacağını, mutlaka alternatif çözüm yollarının bulunması gerektiğini bu işe söylemek gerekir. Hakim arkadaşlarımız iş yükü altında çok eziliyor."
Konuşmaların ardından Birleşmiş Milletler Arabuluculuk Uzmanı Baria Ahmed ve Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şafak Narbay tarafından seminer verildi.