İZMİR’de, eğitimlerini tamamladıktan sonra arabuluculuk belgelerini alan yaklaşık 120 kişi, dernek kurma çalışması başlattı. Faaliyet alanlarının ne olduğunun tam olarak bilinmediğini söyleyen Avukat Nafize Topaz, "Bizlerin neler yapabileceğini daha iyi anlatabilmek için dernekleşme yoluna gittik. Böylece, önce kendimizi tanıtıp ardından da sorunları çözmeye başlayacağız” dedi.
Özellikle ticari ilişkilerde kişiler ya da şirketler arasındaki uyuşmazlıkların mahkemelerde uzun yıllar çözümlenememesi ve iş yükü göz önünde bulundurularak oluşturulan arabulucuk uygulaması, geçen kasım ayında yeterlilik belgelerinin alınmasıyla başladı. Ancak arabulucuların görevleri ya da hangi konularla ilgilendiklerinin tam olarak vatandaşlarca bilinememesi nedeniyle, İzmir’deki yaklaşık 120 arabulucu tanıtım atağına kalktı.
ARABULUCULAR DERNEKLEŞECEKLER
Alternatif bir hukuki çözüm yolu olan arabuluculuk sisteminde, kişi ya da şirketler arasındaki tüm kredi sözleşmeleri, alım satım sözleşmeleri, tüketici uyuşmazlıkları, eser sözleşmeleri, kira uyuşmazlıkları, işçi alacakları, deniz ticareti ve sigorta uyuşmazlıkları, patent uyuşmazlıkları, boşanmadan sonraki mal paylaşımı, taksirle yaralama, silahsız kasten yaralama, hakaret, tehdit, konut dokunulmazlığı ihlali ve ticari sırrın açıklanması gibi konularda hizmet verilebilecek. Boşanma ile cinayet gibi silahlı suçlar haricindeki hemen tüm alanda vatandaşlara hizmet verecek olan arabulucular, kendi faaliyet alanlarını dernekleşmenin ardından vatandaşlara tanıtacak. Bu sayede, hem arabuluculuk sisteminin hem de kendi aralarındaki iletişimin de gelişmesi, standartının yükselmesi sağlanmış olacak. Ayrıca yine faaliyet alanında kalan konularda da vatandaşlara yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek kişilerin haklarını öğrenmelerinin sağlanacağı belirtildi.
En kısa sürede derneklerini kurarak faaliyete geçeceklerini dile getiren arabuluculardan Avukat Nafize Topaz, “İnsanlarımız, boşanma ile cinayet gibi suçlar haricindeki her konuyu, özellikle ticari uyuşmazlıkları bizler sayesinde mahkeme salonlarında uzun yıllar beklemeden çözebilecek. Ancak bizlerin neler yapabileceığini daha iyi anlatabilmemiz için dernekleşme yoluna gittik. Böylece, önce kendimizi tanıtıp, ardından da sorunları çözmeye başlayacağız” diye konuştu.