ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü'ndeki Apollon Smintheus Tapınağı'nda 35 yıldır kazıları yürüten Prof.Dr. Coşkun Özgünel, tapınağı yeniden inşa ettikleri yönündeki haberlere, "Yeniden inşa etmiyoruz. Eldeki özgün malzeme ile ön cephesine bakış açısı ve derinlik kazandırıyoruz.Tapınağı taş tarlası olmaktan çıkartıp gelen sade bir vatandaşın bu tür yapıları anlayabilmesini sağlayacağız" yanıtını verdi.
1980 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve ekibi tarafından kazılan Apollon Smintheus Tapınağı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tapınak ve çevresinde son birkaç yıldır yapılan restorasyon çalışmalarının kimi zaman eleştirilere uğradığını belirten Prof.Dr. Coşkun Özgünel, "Eleştiriler her zaman için var. Ancak yerinde görmeden, yapan ve uygulayan mimar, restaratör ve arkeologlarla görüşmeden ahkam kesmek kolaydır" diye konuştu.
Tapınağın yeniden inşa edildiği yönündeki haberlere yanıt veren Prof. Dr. Coşkun Özgünel, "2014 yılında, geçen yılda alt yapısını tamamladığımız krepis ve stylobat (basamaklar ve üst platform) üzerine elimizde yüzde 80'i bulunan kaide, sütunlar, ion başlıkları baştaban ve frizleri içeren özgün malzeme ile ön cephesine bir boyut kazandırılacak. Tapınağın ön cephesinde 8 sütun sırası yer alır. Yan cephelerde ise 14 sütun sırası vardır. Bizler tapınağı yeniden inşa etmiyoruz. Eldeki özgün malzeme ile ön cephesine bakış açısı ve derinlik kazandırıyoruz" dedi.
TAPINAĞI TAŞ TARLASI OLMAKTAN ÇIKARTACAĞIZ
Eski eserlerin koruma ve restorasyon ilkelerini tanımlayan Venedik Tüzüğü'nün de artık eski eser olduğunu belirten Prof.Dr. Özgünel, basamakların hellenistik dönemde mermerden yapıldığını belirterek ancak tarih olan tüzüklerde restorasyonda özgün malzeme kullanılmadığını kaydetti. Ön cephe yapımı ile, tapınağın yeni bir boyut kazanacağını ifade eden Prof.Dr. Özgünel, "Gezenlerin 'taştan başka da bir şey yok' gözlemini ortadan kaldıracak. Tapınağı taş tarlası olmaktan çıkartıp gelen sade bir vatandaşın bu tür yapıları anlayabilmesini sağlayacağız" diye konuştu.
YUNANLI 500 TONLUK VİNCİ OTURTTU
Prof.Dr. Özgünel, geçen yıl basamakların restorasyonu sırasında tapınağın üzerine çıkan TIR'ın eleştirilmesi konusuna da, "Athena Akrapolündeki Parthenon tapınağının içine Yunanlılar 500 tonluk vinci oturttular, kimse karşı çıkmadı. Demek ki Yunanlı meslektaşlarımız, bu konuda ahkam kesenler kadar birşey bilmiyorlardı" dedi.

FOTOĞRAFLI