MERSİN Baro Başkanı Alpay Antmen, Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi Akkuyu Mevkii'nde yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili atanan bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda Akkuyu'da çalışma yapıldığının tespit edildiğini söyledi. Antmen, "ÇED süreci şu anda durdurulmuş olup proje ile ilgili ÇED kararı mevcut değildir ve bu sebeple proje alanında hiç bir işlem yapılamaz. Yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır" dedi.
Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişilerin proje alanında inceleme yaptığını söyledi. Antmen, inceleme sonunda bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu bildirdi.
ÇALIŞMA YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ
Antmen, şöyle konuştu:
"Harita mühendisi, orman yüksek mühendisi ve inşaat mühendisinden oluşan bilirkişilerce proje alanı incelenmiş ve yapılan ölçüm ve incelemeler neticesinde raporlarını mahkemeye sunmuşlardır. Orman Yüksek Mühendisi tarafından verilen raporda, sahaların tümünde iş makinası ile önceden çalışma yapıldığı ve halen bir kısmında çalışmaların devam ettiği, çalışmaların kazı, dolgu ve tesviye şeklinde olduğu, her ne kadar bu sahada proje şirketi adına Bakanlıkça Maden İşletme izni verildiğinden bahsedilse de çalışmaların yürütüldüğü alanların bir kısmının bu izin alanının dışında kaldığı, bazı sahaların izin sahasında kalsa dahi taşmalar olduğu belirtilmiştir. Fen bilirkişisi tarafından verilen raporda da Maden İşletme İzin alanı dışında kalan sahada idari bina, yemekhane, WC, iş makinaları, tamir bakım atölyesi, araç park alanı ve çeşitli ekipmanlar gibi tek katlı ve prefabrik yapıların yer aldığı, bazı alanların büyükçe kısmının dolgu ile doldurulduğunun, bazı sahalarda delici ve çeşitli iş makinalarının bulunduğu, sahada hafriyat çalışmalarının yapıldığının tespit edildiği belirtilmiştir."
"YAPILAN ÇALIŞMALAR KANUNA AYKIRIDIR"
Çevre Kanunu'nun 10'uncu maddesindeki 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir' kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyeceğinin altını çizen Antmen, sözlerine şöyle devam etti:
"Proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez hükmü çok açıktır. ÇED süreci şu anda durdurulmuş olup proje ile ilgili ÇED kararı mevcut değildir ve bu sebeple proje alanında hiç bir işlem yapılamaz. Yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır. ÇED süreci tamamlanmadan ve Çevre Kanunu'nun 15'inci maddesine göre kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak yapılan faaliyetlerin derhal durdurulması, yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski hale getirilmesi, inşaata başlayan ve faaliyette bulunanlar hakkında yine Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince idari para cezası kesilmesini ve gerekli adli işlemlerin yapılması gerekmektedir."
Bir süre öncede CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı, bölgeye özel izinle girip çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, ÇED süreci tamamlanmadan hummalı bir çalışma olduğunu açıklamıştı. Nükleer Karşıtı Platform üyeleri de, bölgede çekilen fotoğraflar ile eylem yapıp konuyu gündeme getirmişti.