İZMİR, ()- İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği 28'inci Uluslararası İzmir Festivali, Efes Antik Tiyatro'da tarihi konserle başladı. Türkiye- Polonya diplomatik işbirliğinin 600'üncü Yılı kutlamaları kapsamında bu yıl 30'uncu yılını kutlayan Varşova Senfoni Okrestrası konser verirken, orkestrayı çağımın dahi müzisyenlerinden Şef Krzysztof Penderecki yönetti. Konsere solist olarak, Türkiye'nin gururu, besteci ve yorumcu Hüseyin Sermet katıldı.
İKonserle ilgili Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Polonya'nın Kültür ve Milli Miras Bakan Yardımcısı Monika Smolen, Polonyalı Şef Krzysztof Penderecki, piyanist Hüseyin Sermet ile Polonya Başkonsolos Yardımcısı Lukasz Paprotny katıldı. İKSEV Başkanı Eczacıbaşı, tarih boyunca birbirleriyle hiç savaşmamış iki ulusun Polonya ve Türkiye'nin diplomatik ilişkileri her dönemde kültürel ve sanatsal işbirliği ile güçlendiğini aktardı. 28 yıldır İzmir'in en kapsamlı sanat etkinliği olan Uluslararası İzmir Festivali'nin açılış konserini böylesi bir dostluğa adadıklarını kaydeden Eczacıbaşı, şöyle dedi:
"Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı ile Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile yapılacak konser, taşıdığı sanatsal, tarihsel ve diplomatik anlamlarıyla tarihe geçecek." 
Kültür ve Milli Miras Bakan Yardımcısı Monika Smolen de Türkiye ile her zaman iyi ilişkiler içinde bulunduklarını hatırlatarak, konserin bu birlikteliği daha da pekiştireceğini vurguladı.
ANTİK TİYATRODA KONSER
Efes Antik Tiyatro'daki konser öncesinde İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Polonya Kültür ve Milli Miras Bakan Yardımcısı Monika Smolen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgün Özaslan konuşma yaptı. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın program sponsorluğunda yapılan konser, Beethoven'ın “Prometheus" Uvertürü ile başladı, Beethoven'in 5. Piyano konçertosu ile devam etti. 5. Konçertoyu olağanüstü yorumlayan Hüseyin Sermet, Efes Antik Tiyatroyu dolduran dinleyicilerin dinmeyen alkışlarına Chopin'in Opus 5 20 numaralı etüdü ile teşekkür etti. Konserin ikinci bölümünde dinleyiciler, çağımızın yaşayan en büyük müzisyenlerinden biri olan Penderecki'nin bestecilik yaşamının, dönüm noktalarından biri olan 2 numaralı senfonisini (Christmas) yönetmesine tanıklık etti.

FOTOĞRAFLI