Mustafa OĞUZ/İZMİR, ()-İZMİR'de, Kadifekale eteklerinde ortaya çıkartılan antik tiyatronun çevresindeki mahallelerde emlak fiyatlarında yüzde 100'e varan artış oldu. Aralarında tescilli tarihi yapıların da bulunduğu bazı evlerin üzerine 'Satılık' yazısı asılırken bazı mülk sahipleri de evlerin değerinin daha da artacağını düşünerek satıştan vazgeçti.
Kadifekale'de, üzerindeki molozları temizleme çalışmalarının yapıldığı alanda, Antik Roma Tiyatrosu'nun sahne duvarlarının bir bölümü ortaya çıktı. Tiyatroyu merak eden çok sayıda kişinin bölgeye geldiğini dile getiren mahalle sakinleri, bunların arasında turistlerin de bulunduğunu belirtti. Tiyatronun varlığının artık herkes tarafından bilindiği, 16 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın ikinci büyük antik tiyatrosu olduğunun söylendiği, ününher geçen gün arttığı dile getirildi. Tiyatroya komşu ev sahiplerinden Şerif Ali Saraç, büyük bir hazineye komşu olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Dünyada kaç kişiye antik bir tiyatronun yanında oturmak nasip olur? Herkes evlerinin değerleneceğini biliyor, birçok kişi satmaktan vazgeçti. Ben tarihi bir evde doğdum ve hala oturuyorum. Doğup büyüdüğüm yerde böyle bir hazinenin üstünde olduğumu nereden bilebilirdim? Tiyatronun varlığının bilinmesinden sonra bölgede ev fiyatlarında büyük artış yaşandı. Düne kadar 60 -70 bin TL fiyat biçilen evlere bugün 150 - 200 bin TL değer biçenler var."
Antik tiyatronun bulunduğu mahallelerde bazı evlerin altında altın ve tarihi eser bulunduğu söylentilerinin hızla yayıldığını öne süren mahalle sakinleri, evlerin içinde gizlice metrelerce derinlikte tünel kazıp hazine peşine düşenlerin olduğunu söyledi. Bazı kişilerin ise buldukları eser görüntülerini cep telefonundan kendilerine gösterdiklerini iddia etti.

FOTOĞRAFLI