BALIKESİR’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi yakınlarındaki Antandros Antik Kenti'nde, yürütülen kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin sergileneceği müze kurulması için girişim başlatıldı.
Altınoluk Tarihi Antandros Kentini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Sakaroğlu, mitolojide Paris’in Afrodit’e altın elma verdiği rivayet edilen bölgede, kazı çalışmalarının 13 yıldır devam ettiğine dikkati çekip, elde edilen antik buluntuların sergilenmesi için bir müzeye ihtiyaç olduğunu söyledi. İğne ile kuyu kazdıklarını belirten Sakaroğlu, "Bunun için işimiz çok zor. Ayrıca kazı alanında çıkan buluntuların, Edremit’te sergilenebilmesi için kurmayı planladığımız müze için sponsorlar arıyoruz" dedi.
AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ
Antandros’un nekropol (mezarlık) bölgesinde yapılan çalışmalarda çok değerli eserlerin çıktığını vurguayan Sakaroğlu, kazılarda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat ve üç farklı üniversiteden arkeolog ve arkeoloji örgencilerinin görev aldığını kaydetti. Sakaroğlu, kazı çalışmalarındaki malzeme ve parasal ihtiyaçların karşılanması için sponsor firma arayışlarının sürdüğünü belirtip, "Bir bölgenin, bir ülkenin kalkınmasında tarihi eserleri, müzeleri çok önemlidir. Çünkü birçok ülkeye gittiğimizde ilk önce heyeti müzelere götürüyorlar. Müzeleri ziyaret edersiniz fakat bizim bölgemiz açık hava müzesi olduğu halde bundan hiçbir zaman faydalanamadık ve faydalanamıyoruz. Geç kalındığına inanıyorum" diye konuştu.
ÇIKAN ESERLER BURSA’DA SERGİLENİYOR
Hedef Alliance Sigorta ve Altınoluk Belediyesi’nin destekçileri olduğunu belirten Sakaroğlu, "Bu sponsorlarımızın sayılarını çoğaltarak kazıyı hızlandırmak ve bir an önce tarihi eserleri halkımızın izlenimine sunmak istiyoruz. Hedefimiz buraya turist otobüslerini getirmek. Sonrasında buraya bir bölge müzesi kazandırmak istiyoruz. Çünkü 13 yıldır kazı devam ediyor. Çıkan eserler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte, oraya sığmayan çok değerli eserlerimizin bir kısmı da Balıkesir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Ancak çoğu depolarda ne yazık ki. Eserlerin ne kadar emniyette olduğundan ne kadar korunduğuna bilemiyoruz, endişeliyiz. Bölgeye bir müze kazandırmak asıl hedefimiz" dedi.