ANTALYA Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçükarslan, hukuk devletinde iktidarın yargıya meydan okuyup emir veremeyeceğini, yargının da gücünü bir baskı aracı olarak kullanamayacağını belirterek, “Demokrasi bir kurallar rejimidir. Bu kurallara herkesin uyma zorunluluğu vardır" dedi.
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu tarafından Antalya Barosu'nda basın açıklaması yapıldı. Meslek odalarının temsilci ve başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Abit Küçükarslan, kaçakçılık, rüşvet, yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili soruşturma yürütmedeki dört bakanı da ilgilendirerek sürerken, siyasi iktidarın ilgili bakanların istifasını sağlamak yerine, yargı ve polisle kavga eder hale geldiğini söyledi. Adli kolluk yönetmeliği değiştirilerek idareye soruşturmalarla ilgili bilgi akışı sağlanmak istendiğini dile getiren Küçükarslan, yapılan değişikliğin Anayasa'nın 138'inci maddesine ve CMK'nın 157 ile 164 maddelerine aykırı olduğunu, Danıştay tarafından da yürütmenin durdurulması kararı verildiğini hatırlattı.
'KAOSA SÜRÜKLEMEKTEDİR'
Yönetmelik değişikliği ve yürütmeyi durdurma kararı alınması sürecinde bazı mahkeme karalarının uygulanmadığı ve soruşturmanın engellendiğini savunan Küçükarslan, şöyle konuştu:
“Gelinen nokta özellikle siyasi sorumluların yargı ve polise söylemleri, yasal olmayan atamalar, devlet ve toplumu bir kaosa sürüklemektedir. Bugün bu kargaşayı oluşturanların bu durumdan şikayet hakkı olmadığı gibi bu durumu fırsat sayarak basına sınırlama getirmeye, özgürlükleri kısıtlamaya hiç hakları yoktur. Siyasi iktidar yürütmeyi başka güçlerle paylaşmanın ve herkese bir gün gerekecek hukuku ve ilkelerini yozlaştırmanın bedelini ödemektedir. Ne yazık ki bu bedeli sadece onlar değil, ülkemiz ve toplumumuz da ödemektedir."
'HUKUK SINIRLARI'
Siyasallaşan birtakım güçlerin denetimine giren yargı var ise o ortamda adaletten ve hukuk devletinden söz edilemeyeceğini belirten Küçükarslan, şunları söyledi:
“Hukuk devletinde yürütme organını elinde bulunduran bu gücü başkalarıyla paylaşamaz, sonra da kendi yarattığı bu güçlerden yakınmaz. Yargıyı ve emniyeti bunlara alet edemez. Hukuk devletinde yürütme işine geldiği şekilde anlık hukuku eğip bükemez, yargısal denetimi reddedemez. Hukuk devletinde siyasal iktidar yargıya meydan okuyamaz, emir veremez, soruşturmaları engelleyemez, yolsuzlukları örtbas edemez. Hukuk devletinde yargı da gücünü bir baskı aracı olarak kullanamaz, keyfi kararlar veremez. Yalnız hukukun sınırları içinde karar verebilir. Demokrasi bir kurallar rejimidir. Bu kurallara herkesin uyma zorunluluğu vardır."
'SORUŞTURMALAR UNUTULMASIN' ÇAĞRISI
Hukukun üstünlüğüne ve adil yargıya herkesin ihtiyacı olacağını dile getiren Küçükarslan, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu olarak demokrasiden, hukuktan, özgürlükten ve insan haklarından yana taraf olduklarını belirtti. Küçükarslan, herkesin, hukukun üstünlüğü, demokrasi, özgürlük ve insan haklarına sahip çıkması, yapılan yolsuzluk, rüşvet gibi soruşturmaların da unutulmaması yönünde çağrıda bulundu.