Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - MANİSA'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası Antalya'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi. Yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı protestoda eylemciler madenci bareti takıp, yüzlerini kömür karasına boyadı. Eylemciler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de istifası istendi.
Antalya’da eylem için gruplar saat 18.00 sıralarında Kazım Özalp Caddesi’nde toplanmaya başladı. Taşıt trafiğine kapalı yola ilk önce kampüslerinden çıkan ve yaklaşık 3 kilometre yolu yürüyen Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ulaştı. Öğrenciler, üniversiteden ayrılırken madenci baretleri taktı, yüzlerini kömürle, kömür karasına boyadı. Öğrencilerin ardından eylemi düzenleyen sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler toplanma noktasına geldi. ‘Yüreğimiz yanıyor durdurun iş cinayetlerini’ yazılı pankartın açıldığı eylemde, üzerine sarı renk madenci bareti bırakılan tabut taşındı. Yürüyüş boyunca sloganlarla ve taşınan dövizlerle Soma’da yaşanan facianın sorumlusu olarak Ak Parti hükümeti gösterildi.
Grup adına DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan açıklamada, "Soma’da yaşanan bir kaza değildir. Kaza dedikleri göz göre göre gelen bir katliamdır. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve kar hırsı yüzlerce işçinin canını almış, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşürmüştür” ifadelerine yer verildi. Açıklamada taşeron çalıştırmanın derhal yasaklanması, tüm madenlerin kamulaştırılması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakını Faruk Çelik’in istifası istendi. Eylem, basın açıklamasının ardından bir süre devam eden oturma eyleminin ardından sona erdi.

EB (HA/RT) (FOTOĞRAFLI)