Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'nın doğal ve tarihi güzellikleri, Yandex'le dünyaya açıldı. Turizmin başkentinde 1571 kilometre yol kat ederek çekilen 284 bin 64 fotoğraftan oluşturulan yüksek çözünürlüklü 71 bin 16 panorama, Yandex Antalya Panoramaları olarak hizmete girdi.
Yandex; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Kuşadası ve Didim'in ardından Antalya Panoramaları'nı hizmete sundu. Antalya'yı Yandex üzerinden keşfe çıkıp görme imkanı sağlayan Yandex Antalya Panoramaları'nın hazırlığında özel çekim teçhizatlı araçlarla 1571 kilometre yol kat edildi, 284 bin 64 fotoğraf çekildi ve 71 bin 16 panorama elde edildi.
Yandex.Haritalar'a eklenen Antalya Panoramaları, Aspendos, Düden Şelalesi, Apollon ve Athena tapınağı başta olmak üzere kentin turistik ve kültürel zenginliklerini 360 derecelik yüksek çözünürlüklü görseller eşliğinde her an Yandex kullanıcılarıyla buluşturuyor.
Yandex üzerinden ücretsiz hizmete sunulan Yandex Antalya Panoramaları'nın lansmanı, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık'ın katılımıyla Rixos Downtown Otel'de yapıldı.
YANDEX HAYATIN PARÇASI
Lansmanda Yandex.Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex'in 3 yıl önce Türkiye'de internete yeni bir soluk getirdiğini söyledi. Arama motoru, mail gibi popüler servisler ve browser ile Türkiye'de sevilen bir marka olmayı başardığını kaydeden Yalçındağ, "Yandex, Türkiye'deki internet kullanıcılarının hayatının parçası haline geldi" dedi. Bunun inovatif ürün ve servislerle birlikte yerelleşmeye verdikleri önem sayesinde oluştuğunu kaydeden Yalçındağ, "Türkçe düşünüp anlayan Yandex, Türkiye'de hizmet veren yerel bir şirket olarak Türkiye'nin gelecek vizyonuna, yarınlarına yatırım yapmayı kendisine görev biliyor. Daha da yerel adımlar atmak ve şehirler üzerine projeler tasarlamak için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
ANTALYA PANORAMALARI
Lansmanı yapılan Yandex Antalya Panoramaları'nın Antalya'ya değer katacağını belirten Yalçındağ, şunları söyledi:
"Antalya ülkemizin gerçek turizm kültür elçisi. Antalya'nın bu önemli misyonuna destek vermeyi görev bildik ve şehirler üzerinde adım adım hayata geçirdiğimiz panoramamıza dahil ettik. Hem ülkemizin enfes güzelliğini tüm dünyaya göstermek hem de kendi vatandaşlarımıza diledikleri zaman Antalya'yı ve Akdeniz'i görebilme imkanı vermekten dolayı çok mutluyuz. Kullanıcılar Yandex.Haritalar üzerinden panoramalar servisiyle dilediği zaman Antalya'yı keyifle keşfedip, gezebilecek. Bu hizmet Antalya turizmine büyük katkılar sağlayacak."
Yalçındağ'ın konuşmasının ardından Yandex Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Sezer, Yandex Antalya Panoramaları'yla ilgili sunum yaptı.
MEDENİYET PROJESİ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yandex Antalya Panoramaları'nın Antalya için 'medeniyet projesi' olarak tarif edilebileceğini söyledi. Yandex Antalya Panoramaları ve benzeri projelerle iftihar edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Türel, "Dünyanın artık koşa koşa ilerlediği bilişim sektöründe biz yaya kalamayız. Yürümek durumunda olamayız. Koşacağız ve hatta rakiplerimizden daha hızlı koşacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin 3 yıl önce tanıştığı Yandex'le şimdi Antalya'nın da tanıştığını kaydeden Başkan Menderes Türel, projeden duyduğu heyecanı dile getirirken "Belediye olarak desteklenmesi noktasında ne görev düşüyorsa orada hazır olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi. Bilişim sektörünün bugün ulaştığı noktada artık akıllı belediyelerin, kentlerin ve akıllı belediyecilik sistemlerinin uygulamaya geçirildiğini aktaran Başkan Türel, bu noktada Yandex.Türkiye'den istifade edebileceklerini açıkladı.
Yandex Antalya Panoramaları'nın Antalya'da turizm sektöründe de inanılmaz bir fırsat olacağını belirten Başkan Menderes Türel, “Artık turistler Antalya'da yolunu kaybetmeyecek, nereye gitmek istiyorlarsa o gidecekleri yeri telefon ekranında görebilecekler, trafik sıkışıklığında daha tenha yolları Yandex'yle yakalayabilecekler" diye konuştu.
17 MİLYON TURİST İÇİN REHBER YANDEX
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Yandex'in sunduğu hizmetlerle toplum hayatında genel bir kolaylaştırma sağladığını söyledi. Yandex Antalya Panoramaları'nın ise kamu kurum ve kuruluşlarının büyük bütçelere hazırladığı web sitleri ve tanıtım filmlerinde yer verdiği panoramik fotoğrafları genele yaydığını dile getiren Vali Öztürk, “Antalyamız, yılda 12 milyon turisti ağırlıyor ve bununla birlikte 5 milyon civarında da yerli turiste ev sahipliği yapıyor. 17 milyon insan şehre dışarıdan geliyor ve bilmedikleri bir şehri gezmeye çalışıyorlar. Bu hizmet sayesinde daha gelmeden önce Antalya'yla ilgili güzellikleri görecekler. Son derece büyük bir kolaylık" diye konuştu.
Yandex Antalya Panoramaları lansman toplantısı, Mehmet Ali Yalçındağ'ın Vali Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'e Düden Şelalesi ve Aspendos'un panoramik fotoğraflarını hediye etmesi ve davetlilerin uygulamayı bilgisayardan denemeleriyle sona erdi.

EB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)