Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'nın, en kapsamlı tatbikatlarından Beyaz Fırtına-14'ün Seçkin Gözlemci Günü, Antalya Körfezi açıklarında gerçekleştirildi. Bu yıl ilk defa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan tüm güdümlü mermi ve torpidoların kullanıldığı tatbikatta 101 unsur ve 3 bin 951 personel görev aldı. Tatbikatı izleyen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, "Mavi vatana karşı oldu bitti ve dayatmalara karşı caydırıcı gücü yüksek bir deniz kuvvetine sahip olmak hayati öneme haizdir" dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, 20 Mayıs’ta başlayan ‘Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in katılımıyla Antalya Körfezi'nde gerçekleşti. Orgeneral Özel tatbikatı, Salihreis Fırkateyni’nden takip etti. Fırkateyne gelişinde törenle karşılanan Genelkurmay Başkanı Özel’i, Kemalreis Fırkateyni top atışları ve çimavirayla selamladı. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Özel’le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve Deviz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da takip etti.
TATBİKATIN AMACI
Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin sevk ve idaresindeki Beyaz Fırtına-14 tatbikatı, Donanma Komutanlığı tarafından Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de icra ediliyor. Tatbikatın amacı ‘gerçek hedeflere fiili güdümlü mermi ve torpido atışlarıyla birlik ve gemilerin harekata hazırlık seviyelerinin geliştirilmesi ve harp yeterliliklerinin en yüksek düzeye ulaştırılması, asimetrik tehditler kapsamında birliklerini denizden, karadan ve havadan gelecek tehditlere karşı ünsiyetlerinin geliştirilmesi, personelin görev hakimiyetinin artırılması’ olarak açıklandı.
TATBİKATA KATILAN UNSURLAR
Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı, 20 Mayıs günü birlik ve gemilerin İstanbul, Gölcük, Erdek, Foça ve Aksaz limanlarından hareketiyle başladı. Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 53 gemi, 4 deniz karakol uçağı, 13 deniz helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 8 görev uçuşu deniz hava gayreti, 1 hedef çekme uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 17 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, MİT Müsteşarlığı’nın 1 istihbarat uçağı katıldı. Tatbikatta çeşitli rütbelerde 3 bin 951 personel görev aldı.
TATBİKATTA BİR İLK
Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’nde Antalya Körfezi’nin karadan yaklaşık 60 kilometre açıklarında gerçek su üstü ve hava hedeflerine 6 farklı tip güdümlü mermi gönderildi, top atışı yapıldı. İki yılda bir icra edilen Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nda bu yıl ilk defa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan bütün uzun menzilli, Harpoon hariç tüm güdümlü mermi ve torpidolar kullanıldı. Kullanılan torpido ve güdümlü mermilerin hedefi ise uzun yıllar Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra hizmet dışına çıkarılan münfesih gemi Serdar oldu. 1953 yılında yapılan, 1975’te Donanma’nın envanterine giren ve 2011 yılında emekliye ayrılan hedef gemisi Serdar, atışlar sonrası Antalya Körfezi’nin 2 bin 400 metre derinliğindeki sularına gömüldü. Hedefe yapılan atışlarda yüksek isabet oranı sağlandı. Tatbikata, TAI-TUSAŞ ortak yerli üretim TURNA G tipi DRON olarak adlandırılan uzaktan kumandayla yönlendirilen düşman uçaklarını ve güdümlü mermileri temsil eden hava hedefine atış yapıldı. Tatbikat senaryosuna göre Salihreis Fırkateyni’nden atılan ilk DRON, milli gemi Büyükada’ya yöneldi. DRON, Büyükada tarafından atılan RAM güdümlü mermiyle imha edildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Deniz Kurdu Tatbikatı’ndan sonra en kapsamlı tatbikatlarından biri olan ve 1 Haziran’da sona erecek Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in de tatbikatı takip ettiği Kemalreis Fırkateyni’nden gelişmiş Sea Sparrow güdümlü mermi atışıyla bir başka DRON’un imha edilmesiyle sona erdi.
BARBAROS’UN TORUNLARI
Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü'nün tamamlanmasının ardından Genelkurmay Başkanı Özel, basın toplantısı düzenledi. Genelkurmay Başkanı Özel, “Donanma Komutanlığımızın iki yılda bir icra ettiği Beyaz Fırtına-14 tatbikatı vesilesiyle ismini Osmanlı Amiralinden alan Salihreis Fırkateyni’nde, komutan arkadaşlarımla birlikte, Barbaros’un torunlarıyla birarada olmaktan duyduğum memnuniyeti öncelikle ifade etmek istiyorum” dedi.
TATBİKATLARI DEĞERLENDİRDİ
Necdet Özel, dün Ege Ordusu tarafından sevk ve idare edilen Efes-2014 Fiili Atışlı Müşterek Tatbikatı’nın ardından Donanma Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’na katılan personel, silah, araç, gereç ve teçhizat miktarı açısından tatbikatların ne kadar kapsamlı olduğunun görüleceğini söyledi. Özel, "İşte böyle bir tatbikatı ancak büyük devletlerin güçlü silahlı kuvvetleri yerine getirebilir" dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgenaral Özel, konuşmasına şöyle devam etti: "Bağrından çıktığımız bu yüce milletimize her zaman minnet ve şükran borçluyuz. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ulaştığı seviyeden gurur duyuyorum. Böyle her yönüyle başarılı bir silahlı kuvvetleri emir komuta ettiğim için de bahtiyarım. Bu sevinci heyecanı ve mutluluğu bana yaşatan yüce milletimin her ferdine, silahlı kuvvetlere hizmet etmiş, emekleri geçmiş bütün personele ve bugün görev yapan arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum."
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Hudutlarının mühim, büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih, emin olacak. Mükemmel ve kadim bir Türk donanmasına malik olmak gayedir' ifadesini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Genelkurmay Başkanı Özel, Türk donanmasının da rotasının bu doğrultuda çizildiğini aktardı. Deniz Kuvvetleri'nin Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın caydırıcı deniz gücü konumunda olduğunu belirten Özel, "Kurulduğu günden bu yana dünyanın çeşitli denizlerinde şanlı bayrağımızı şerefle dalgalandıran donanmamız Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asli unsurlarından birisi olarak ülkemiz menfaatlerinin korunmasında kendisine verilen görevleri başarıyla yenine getirmekte, asil milletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin dünya çapındaki saygınlığına önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.
Üçüncü kez aktive edilen Barbaros Deniz Görev grubunun Afrika seyrinin de bu kapsamda değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Genelkurmay Başkanı Özel, şunları söyledi: "Üç tarafı denizlerle çevreli ve 8 bin 33 kilometre kıyı uzunluğu bulunan ülkemizin 81 ilinden 27’sinin deniz kıyısında bulunması, nüfusun yaklaşık yüzde 50’sinin sahil bölgelerinde yaşaması dünya üzerindeki deniz ulaştırma hatları ve stratejik boğazlar içinde kendine özgü özelliklere sahip Türk boğazlarının Türk egemenliğinde olması denizlerin ülkemiz açısından da önemini ortaya koymaktadır. Türkiye’nin çevre denizlerimizde ilan edilmiş ya da edilmemiş deniz yetki alanlarını kapsadığı deniz sahasının kabaca ülkemizin yarısı kadar bir alanı içerdiği dikkate alındığı zaman denizler altında ikinci bir vatanımızın varlığından bahsedebiliriz. Denizlerini kullanıma yönelik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, gelecek nesillerin mavi vatana bizden çok daha ihtiyaç duyacağı açıktır. Mavi vatana karşı oldu bitti ve dayatmalara karşı müteyakkız bulunması hak ve menfaatleri koruyabilecek caydırıcı gücü yüksek, modern sistemler teçhiz edilmiş, eğitimli personel ile modern usul ve yönetimler kullanabilen bir deniz kuvvetine sahip olması hayati öneme haizdir."
‘GURUR DUYDUM’
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Deniz Kuvvetleri'nin 10 gündür devam eden tatbikatta çevre denizler başta olmak üzere dünya denizlerinde Türkiye’nin hak ve menfaatlerini koruyabilecek seviyede olduğunu gösterdiğini belirterek, "Artık dünya kamuoyu savaşta ve barışta yaşanan sivil can kayıplarına haklı olarak tepki göstermektedir. Bu hassas angaje kabiliyetlerinin de önemini artırmıştır. Bu nedenle atışlarda gösterilen başarıdan dolayı gurur duydum" diye konuştu.

EB (HA/RT) (FOTOĞRAFLI)