ANTALYA'da 4 mahalleden oluşan 952 nüfusun yaşadığı Kaleiçi'nde büyük dönüşüm başladı. Lüks kafelerin, kentin mimarlık tarihi ve geçmiş yıllara ilişkin yaşam tarzlarını yansıtan konaklarda butik otellerin peşi sıra açıldığı Kaleiçi'nde, hummalı inşaat çalışması sürüyor.
Antalya'da önemli bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrili, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminin ortak eseri surların içinde kalan Kaleiçi'nde hayat yeniden canlanıyor. Selçuk, Tuzcular, Kılıçarslan ve Babaros mahallelerinden oluşan ve son nüfus sayımı sonuçlarına göre 952 kişinin yaşadığı Kaleiçi'nde, surların içinde sayıları 3 bin civarında belirlenen kiremit çatılı evde restorasyon, yeniden inşa ve basit onarım faaliyetleri birbiri ardına başladı.
1972 yılında özgün dokusu nedeniyle koruma altına alınan Kaleiçi'nde, deniz, kum güneş üçlüsünün dışına çıkan butik otelciliğin alternatif turizm türleri içinde ön plana çıkmasıyla restorasyon projeleri son dönemde dikkat çekici şekilde arttı. Sadece Antalya'nın mimari tarihi hakkında değil, aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtan Kaleiçi evleri, butik otellere, kafelere dünüşüyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü, 2013 yılı içinde Kaleiçi'nde 1 yıl geçerli olmak üzere 30 basit onarım izni verdi. Yeni yılın Ocak ayında bu amaçla 2 izin daha alınırken, 2013 yılında izin alan 9 proje tamamlandı.
Sit bölgesi olması nedeniyle basit onarım dışındaki her faaliyet Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üzerinden yürütülüyor. Kaleiçi'nde, basit onarım dışında bir proje kapsamında yapılması gereken her adım Kurul'dan geçerek uygulamaya konuluyor. Kurul, 2013 yılının ilk 5 aylık döneminde gerçekleştirdiği 5 toplantıda Kaleiçi'ni ilgilendiren 50'nin üzerinde karar aldı.