Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA'da, 8 çocuklu 50 yaşındaki Makbule Can, 13 yıldan bu yana diyalize giren oğlu 21 yaşındaki Serhat Can'a, böbreğiyle ikinci kez can verdi.
Van'da Açık Lise öğrencisi Serhat Can'a, 7 yaşındayken Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde anemi teşhisi konuldu. Doktorların ilaç tedavisi görmesi gerektiğini söylediği Serhat Can, 7'nci sınıfa geçtiğinde tedaviye 1 yıl ara verdi. 8'inci sınıftayken yeniden hastalanan Serhat Can, ailesi tarafından götürüldüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde, iki böbreğinin de iflas ettiğini öğrendi. Can, 2001 yılında ise diyalize girmeye başladı.
13 yıl sonra doktorlar, Serhat Can'ın böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine anne Makbule Can, 8 çocuğundan biri olan Serhat'a böbreğini vermek üzere gönüllü oldu. Anne ve oğlu, nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Kan grupları uyan anne oğulda, nakle engel bir sağlık sorunu çıkmadı. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu tarafından 28 Şubat Cuma günü gerçekleştirilen operasyonda Makbule Can'dan alınan böbrek, Serhat Can'a nakledildi.
'8 YIL HER ŞEYE HASRET KALDIM'
13 yaşındayken boğazında kateter açıldığını ve diyalize başladığını anlatan Serhat Can, "Diyaliz aldığım 8 yıl boyunca her şeye hasret kaldım. Çok başarılı bir öğrenci olmama karşın diyalizle okul bir arada yürümüyordu. Okulu bırakmak zorunda kaldım. Hemen ardından açık liseye kaydımı yaptırdım. Şu an açık lise öğrencisiyim" diye konuştu.
BEKLEMEK ZAMAN KAYBI OLACAKTI
Üç yıl önce Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde test yaptırdığını belirten Serhat Can, "Yaklaşık 1 ay önce böbrek nakli olmam gerektiğini öğrendik. Doktorlar, canlıdan nakil yapılabileceğini, kadavra beklemenin zaman kaybı olacağını söyledi. Aile içinde yapılan testler sonucu annemin verici olabileceğini öğrendik. Annem hiç tereddüt etmeden 'Ben evladıma böbreğimi veririm' dedi. Annemin bağışladığı böbrekle hayata tutundum" diye konuştu.
'CANIM HEPSİNE FEDA OLSUN'
Van depremini yaşadıklarını anlatan Makbule Can, "Allah bana canımı ve evlatlarımı bağışladı. Sekiz çocuğum da benim için kıymetli, canım hepsine feda olsun. Serhat'ın doğduğu günden beri hastalığı vardı. Ona ayrı bir özen gösteriyorduk. Böbreğe ihtiyacı olduğunda hiç gözümü kırpmadan verici oldum. Eğer böbreğim tutmasaydı üzülürdüm. Allah ona sağlık versin. Çok istediği eğitimini tamamlasın" dedi.

EA(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)