MANİSA'nın Soma İlçesi'de, 301 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından ocaklarda çalışan ve adliye önünde sessiz protesto başlatan maden işçilerinin temsilcileri, Ankara'da yaptıkları görüşmelerin ardından döndükleri ilçede açıklama yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Tevrat Cün, “Biz bir istekte bulunduk, onlar bizim için 5 düşünmüşler. Yeni haklar elde edeceğiz. Ayrıca denetimler bitmeden de ocağa girmeyeceğiz" dedi. Bu arada, maden işçileri, faciada hayatını kaybeden işçi arkadaşlarının isimlerini de büyük bir afişe yazdırdıktan sonra caddeye astı.
Geçen hafta Salı günü Soma'daki maden ocağında meydana gelen faciada, 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi de kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturma sırasında maden işçileri de, adliye binası önüne gelip sessiz bekleyişe geçmişlerdi. Bu işçilerin Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşmek istemeleri üzerine geçen Çarşamba günü akşam saatlerinde 8 işçi temsilci olarak Ankara'ya gitti. Dün gün boyunca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve muhalefet partilerin temsilcileriyle görüşen işçiler, sabah saatlerinde Soma'ya döndü.
DENETİMLER BİTMEDEN OCAĞA GİRMEK YOK
Burada ilk olarak kendilerini bekleyen arkadaşlarına görüşmeler hakkında bilgi veren işçiler, ardından da basına açıklama yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Tevrat Cün, kendilerinin 1 talepte bulunduğunu ancak yetkililerin kendileri için 5 yeniliğin hazırlığını yaptığını dile getirdi. Cün, “Hükümette, muhalefette bizim arkamızda, önergelerini verdiler bizim için. Milletvekilleri de buraya gelip yine bizleri dinleyecekler. Bizim için önemli değişiklikler yapacaklar. Bayram ve yıllık izinlerimiz, artık yer altında çalışmışız gibi sigortalanacak. Eskiden bu yer üstünde çalışıyormuşuz gibi sigortalarımız yatırılıyordu. Ayrıca, ocakları gerekirse bakanlar gelip denetleyecekler. Güvenliğine karar verecekler, ondan sonra gireceğiz. Denetimlerini arttıracaklar. Denetleyen kişileri de başka denetleyenler olacak" dedi.
Facia atlattıklarını, artık madene gerekli önlemler alınmadan girmeyi göze alamayacaklarını da söyleyen Tevrat Cün, “Biz daha önce kimseye şikayetlerimizi iletemedik. Korktuk. Tazminatlarımızı alamayacağımız için. Ayrıca şehit olan arkadaşlarımızın haklarını da istedik. 5 gün sigortası olan hayatını kaybetmiş işçi arkadaşlarımız bile emekliliği hakadecekler" dedi.
ARKADAŞLARI İÇİN PARKART YAPTIRDILAR
Bu arada, maden işçileri, faciada hayatını kaybeden işçi arkadaşlarının isimlerini de büyük bir afişe yazdırdıktan sonra caddeye astı. Afişin üzerinde ayrıca '13 Mayıs bir avuç kömür için bir ömür verenler' yazısı da yeraldı.

TY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)