ANKARA, () - ANKARA Barosu'nun şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek olmak amacıyla başlattığı Gelincik Projesi 3'üncü yılını geride bıraktı. Bu süre içerisinde 'Alo Gelincik Hattı'nı, 25 bin mağdur aradı. Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede çare toplumsal seferberlikten geçiyor" dedi.

Ankara Barosu tarafından 2011 yılında başlatılan 'Gelincik Projesi', her türlü şiddete maruz kalan kadın ve çocukların cankurtaranı oldu. Bu kapsamda, 7 gün 24 saat hizmet veren 444 43 06 numaralı Alo Gelincik Hattı'nı 3 yılda 25 bin kadın ve çocuk arayarak yardım istedi. Şiddet gören 2 bin 923 kadın ise Gelincik Merkezi'ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruları değerlendiren Gelincik Merkezi, 2 bin 418 kadına avukat atadı, 520 kadını sığınma evine yerleştirdi. Merkez, 15 kadının eğitim giderlerini üstlenirken, 210 kadına ise psikolojik destek sağladı.

Türkiye'de kadına ve çocuğa yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, Gelincik Projesi'nin bir sosyal sorumluluk mücadelesi olduğunu söyledi. Aksoy, "Bugüne kadar pek çok kadın derneği ve sivil toplum kuruluşu tarafından ciddi çalışmalar yapıldı ancak daha fazla somut adımlar atılması gerekmektedir. Biz Ankara Barosu olarak üzerimize düşeni yapmak ve harekete geçmek için 3 yıl önce bu projeyi oluşturduk" diye konuştu.

Türkiye'de şiddet gören kadınların ancak yüzde 10'unun bir kuruma başvurduğunu belirten Aksoy, şunlar söyledi: "Kadınların yüzde 90'ı kaderiyle baş başa, kendi yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Gelincik Projesi bu anlamda, kadınları cesaretlendirdi. Projenin ana teması şiddet görmüş kadının doğrudan doğruya bize ulaşmasıdır. Kadın bize ulaştıktan itibaren de elini hiç bırakmıyoruz. Bu anlamda da başarılı olduk. Binlerce kadın hattımızı arayarak bize ulaştı. Daha sonra tüm Türkiye'den, hatta Almanya, Fransa, Hollanda gibi Türklerin yoğun olduğu ülkelerden kadınlar aramaya başladı."

ÇARE TOPLUMSAL SEFERBERLİK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Valiliği ve Ankara emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içinde olduklarını da belirten Aksoy, “Şiddeti önlemenin yolu toplumsal seferberlikten geçiyor. Biz lokal anlamda yetişiyoruz ama Emniyet'in, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, valiliklerin, okulların da şiddetle mücadelede adım atması lazım. Yoksa her geçen gün kadınlarımızı kaybetmeye devam ederiz" dedi.



RAKAMLARLA GELİNCİK PROJESİ (2 NİSAN 2011- 31 MART 2014)

• Gelincik Hattı'na gelen telefon: 25.000

• Gelincik Merkezi'ne şahsen başvuru: 2.923

• Yapılan avukat atamaları: 2.418

• Sığınma evine yerleştirme: 520

• Psikolojik destek: 210

• Rehber ve Kadrolu Avukat: 40

• Gönüllü avukat: 350

• Verilen Eğitim: 15

() (MV)