SELÇUKLU Türkleri'nin Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 950'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye- Ermenistan sınırındaki Ani Ören Yeri’nde fetih coşkusu yaşatıldı.
Anadolu’ya 16 Ağustos 1064 tarihinde Ani’den giren Selçuklu Sultanı Sultan Alparslan’ın at binip kılıç kuşandığı alanda, kutlama programı düzenlendi. Valiliği’nin, Belediye, Kafkas Üniversitesi, Belediye, Harakani Vakfı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve çeşitli kurum ile sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle '1064 Selçuklular'ın Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950'inci Yılı Etkinlikleri' yapıldı. 3 gün süren etkinlik kapsamında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Salonunda '1'inci Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu' düzenlendi, Hasan Harakani Hazretleri türbesinin bulunduğu Evliya Camii Külliyesi'nde Fetih yemeği verildi dün de 15 bin isimsiz kahramanın şehit düştüğü Yahni Dağı’na anma tırmanışı ve Ani surları önünde Fetih kutlaması programları yapıldı.
YAHNİ DAĞI’NA TIRMANIŞ
Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki, 2 bin 254 rakımdaki Yahni Dağı tırmanışına Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı MHP'li Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Özbey, İl Müftüsü Mehmet Genç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü dağcılarının bilgi ve eşliğinde başlayan 2.5 kilometrelik yürüyüş yaklaşık 1.5 saat sürdü. 7’den 70’e katılımın sağlandığı yürüyüş sonunda katılımcılara közde çay ikram edildi. Dağcıların da 1 gün önceden kamp kurduğu zirvede kısa dinlenme ardından Müftü Mehmet Genç Kuran-ı Kerim okudu ardından dua etti. Anadolu’nun manevi fethinde önemli rol oynayan Harakani Hazretlerin de Bizans ordusuna karşı verilen savaşta yaralanarak bir süre sonra şehit düştüğü Yahni Dağı’ndaki anma tırmanışından sonra kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Ani Harabeleri'ne gidildi.
Türk bayraklarıyla donatılan Ani surları önünde, Sultan Alparslan’ın at binip kılıç kuşandığı alandaki etkinliklerde Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ocaklı Köyü Yöresel Halk Oyunları ekipleri birer gösteri sundu. İl Müftüsü Mehmet Genç’in Fetih duası eşliğinde Ani Ören Yerinin Sultan Alparslan’ın giriş yaptığı Arslanlı kapıdan Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın girişi büyük alkış aldı. Yürüyüşle kutlama alanına gelen Mehteran takımı yaklaşık 30 dakika süren gösterini büyük Türk bayrağı altında gerçekleştirdi.
Cirit gösterisiyle son bulan kutlamaların ardından protokol üyeleri ve izleyiciler Ani Ören Yeri'ni gezdi. Vali Günay Özdemir beraberindekilerle birlikte ilk olarak Ebul Menhuçehr Camii’ni ardından da Katedral (Fethiye Camii)’i ziyaret etti. Arpaçay nehri üzerinden geçen İpek Yolu köprüsünü de gören Vali Özdemir, Ani’deki çalışmalar hakkında da ilgililerden bilgi aldı. Birinci Uluslararası Kars- Ani Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli her yıl bu etkinlikleri görmek istediklerini belirterek, "Buradan dünyanın merkezine sesleniyoruz; Türk medeniyeti, uygarlığını dünyaya  buradan yaydık. Türk, Müslüman dünyasının, Anadolu, Balkanlar'ın, Orta Avrupa’nın ilk camisini burada inşa ettik, ilk Cuma namazı burada kılındı. İlk kervansaraylar burada inşa edildi. Bizler ne kadar övünsek azdır" dedi.
Vali Günay Özdemir ise, Ani’nin Fethi'nin Türk ve Dünya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgularken, "Aslında Anadolu’nun Fethi Ani’nin Fethiyle başlamış, Anadolu’ya medeniyetin gelmesi Ani’ye medeniyetin gelmesiyle başlamıştır. Onun için Ani’nin fethi Anadolu ve dünya için çok önemli bir tarihtir" dedi.

FOTOĞRAFLI