Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () FENERBAHÇE  Başkanı Aziz Yıldırım'ın, Şike soruşturmasını yürüten savcılar aleyhindeki şikayetinin işleme konulmamasından dolayı adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusunu Anayasa Mahkemesi reddetti. Karar bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. 

 Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 19 Kasım 2013 tarihinde İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe ile başvurdu. Yıldırım dilekçesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı aleyhindeki şikayetinin HSYK tarafından işleme konulmaması nedeniyle "Adil Yargılanma hakkının ihlal edildiğini" ileri sürdü. 19 Kasım 2013 tarihinde yapılan başvuru 8 Mayıs 2014 tarihinde karara bağlandı.

 ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI

 Anayasa Mahkemesi kararında, Aziz Yıldırım'ın dilekçesindeki şikayetlerine de yer verdi. Aziz Yıldırım dilekçesinde, Şike Soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı hakkında, aynı soruşturma kapsamında aynı iddianame numarası ile iki farklı iddianame imzalayıp mühürlediği iddiasıyla Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulunarak, Cumhuriyet Savcısının cezalandırılmasını talep etti.

 HSYK TALEBİNİ REDDETTİ

 Talebi inceleyen HSYK 3. Dairesi ise, nihai somut olayda karar verme ve takdir yetkisinin mahkeme hakimine ait olduğu, iddia edilen hususun esası etkileyen ve delil bütünlüğü ile yargılama sonucuna etki eden bir durum olmadığı, ileri sürülen iddianın yargılamaya olumsuz herhangi bir etkisinin bulunmadığı gerekçeleriyle şikayetin işleme konulmamasına karar verdi. HSYK Genel Kurulu da Aziz Yıldırım'ın itirazının oybirliği ve kesin olarak reddine karar verdi.

 BİREYSEL BAŞVURU'NUN İLGİLİ MADDELERİ HATIRLATILDI

 Anayasa Mahkemesi kararında, bireysel başvuru hakkının ilgili fıkrasına da yer vererek "Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvuru konusu olamaz. Anayasa'nın HSYK'nın kenar başlıklı 159. maddesinin 10. fıkrası şöyledir; Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamaz." dedi.

 "HSYK'NIN ANILAN KARARLARI ALEYHİNE YARGI MERCİLERİNE BAŞVURULMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

 Kararda şu ifadelere yer verildi: 6216 sayılı Kanun'un 45. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvuru olamazlar. Anayasa'nın 159. maddesinin onuncu fıkrası ile de HSYK'nın meslekten çıkarma cezası dışındaki kararları yargı denetimi dışında bırakılmıştır. Başvuru konusu olayda başvurucu kendisi hakkında yürütülen soruşturmada görev alan Cumhuriyet Savcısı hakkında yaptığı şikayet sonucu şikayetin işleme konulmamasına ve yeninden inceleme talebinin reddine dair HSYK 3. Dairesi'nin kararları ile HSYK Genel Kurulu'nun yeninden inceleme talebine ilişkin karara karşı itirazının reddine dair kararları nedeniyle Anayasal haklarının ihlal edildiğinden bahisle bireysel başvuruda bulunmuştur. Anayasa'nın 159. maddesinin 10. fıkrası gereğince HSYK'nın anılan kararları aleyhine yargı mercilerine başvurulması mümkün değildir. Dolayısıyla başvuru konusu işlem, Anayasa'nın yargı denetimi dışına bıraktığı işlemlerden olduğundan bireysel başvuruya konu olamaz. Açıklanan nedenlerle, Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı bir işleme karşı yapıldığı anlaşıldığından başvurucunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin 'Konu bakımından yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."

 KARAR 'OYBİRLİĞİYLE' ALINDI

 Biri başkan, 4 üyenin oybirliğiyle aldığı kararın hüküm bölümünde ise "Başvurucunun (Aziz Yıldırım) "Konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna, yargılama giderlerinin başvurucu üzerinde bırakılmasına 8 Mayıs 2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" denildi.

Karar bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.