Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 'Nuh'un Ambarında Geleceğimiz' adlı toplantıda, ülkenin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan ve yok olma tehlikesi altında olan en az yüz gıda ürününün, ESSEDRA (environmentally sustainable socio-economic development of rural areas-kırsal alanlarda çevresel ve sosyo-ekonomik sürdürülebilir kalkınma) projesi kapsamında hazırlanan Nuh'un Ambarı kataloğuna dahil edilmesi görüşüldü. Kırsal alanların çevresel ve sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir şekilde kalkınması için yapılması gerekenler tartışıldı.
Slow Food Bodrum Yaveş Gari Grubu ile Mutfak Dostları Derneği tarafından Ortakent- Yahşi Mahallesi'nde düzenlenen 'Nuh'un Ambarında Geleceğimiz' konulu toplantıya, yüze yakın restoran işletmecisi ve turizmci katıldı. ESSEDRA projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Slow Food Bodrum Temsilcisi Deniz Kurtsan, "Bu projenin amacı Slow Food'un dünya genelinde yok olmaya yüz tutmuş nadir gıdaların bir envanterini çıkardığı Nuh'un Ambarı çalışmasının Türkiye'deki faaliyetlerini yürütmektir. Proje bitiminde, Türkiye'nin kültürel ve biyoçeşitlilik zenginliğini yansıtan, yok olma tehlikesi altında olan en az yüz gıda ürününün Nuh'un Ambarı kataloğuna dahil edilmesi ve kırsal alanların çevresel ve sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir şekilde kalkınması hedefleniyor. AB tarafından finanse edilen ve 24 ay sürecek projenin genel hedefi tarım, kırsal kalkınma ve gıda alanlarında çalışan Balkanlar ve Türkiye'deki STK'ların kapasitesini artırmak, onları güçlendirerek AB entegrasyon sürecini desteklerken, biyoçeşitliliğin ve çevrenin korunması, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve yerel toplulukların sürdürülebilir bir refaha ulaşması amaçlandı" dedi.
Mutfak Dostları Derneği Proje Koordinatörü Burcu Gezeroğlu, "Amacımız küçük ölçekli üreticilerin ve yerel biyoçeşitliliğinin sürdürülebilir şeklinde devam etmesi. Aynı zamanda köylerde ve kırsal alanlarda yaşayan insanların tarım politikalarının gündelik hayata nasıl etki ettiğinin farkına varmasını sağlayarak toplumda farkındalık yaratmak. Ülkemizde yok olmaya yüz tutmuş gıda ürünlerini ve Nuh'un ambarı isimli bir envanter projesinde listeleyerek, katalog haline getiriyoruz. İşte bu ürünlerden bazılarını burada sergileyerek konuklarımızın tatmasını sağlıyoruz. Burada önemli olan bu ürünlerin küçük ölçüde üretiliyor olması. Yöre halkıyla hem sosyolojik hem de coğrafi anlamda bütünleşiyor olması. Bu kapsama giren ürünlerin bir envanter çalışmasında haritalaması da ülkemiz adına önemli bir çalışma diye düşünüyorum" dedi. Toplantı sonrasında Anadolu'nun çeşitli yörelerinde ve Bodrum'da unutulmaya yüz tutan gıdalar konuklara tanıtıldı, pişirilip ikram edildi.
Öte yandan ESSEDRA projesinin Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve İngiltere'deki STK'ların işbirliği ile yapıldığı, kamuoyu kampanyaları konusundaki deneyimlerini kullanan STK'ların yerel etkinlikler ile konuya dikkak çekmeyi amaçladıkları belirtildi.

YA(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)