NEVŞEHİR’de Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri, düştüğü sulama havuzunda mahsur kalan Anadolu Vaşağı’nı kurtardı.
Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Nevşehir Şube Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları üyelerinin katıldığı 'foto safari' etkinliği düzenledi. Etkinlik Gülşehir, Hacıbektaş ve Avanos ilçeleri sınırları içerisinde yer alan özel bölgelerde yapıldı. Etkinliğe katılanlar, Eskiyaylacık Köyü Ahmet Ören mevkiinde bulunan özel ağaçlandırma sahasının sulanması için yapılmış kenarları düz duvarlı havuzda mahsur kalan bir yaban hayvanı gördü. Yanına yaklaşıldığında hayvanın, Anadolu Vaşağı olduğu belirlendi. Havuzun içinde bir tavşan ölüsü görüldü. Anadolu Vaşağı'nın tavşanın peşinden giderek atladığı navuzda mahsur kaldığı anlaşıldı. Vaşağın bulunduğu yerden çıkarılması için Bölge Müdürlüğü çalışanları harekete geçti. Çevrede bulunan tahta parçaları birbirine monte edildikten sonra havuza uzatıldı. Tahtanın üzerinde yürüyerek yukarıya çıkan vaşak, ardından yaşam alanı olan ormanlık alana doğru koşarak gözden uzaklaştı.


--- KUTU ---

Nesli tehlikede

World Conservation Union (Dünya Koruma Birliği) tarafından nesli tehlike altındaki 120 memeli türü arasında yer alan vaşak, benekli kürküyle avcıların hedefi olurken sayılarındaki azalma nedeniyle yaşadıkları her ülkede avlanmaları yasaklandı.
Nesli tükenmek üzere olan Anadolu Vaşağı da insanlara saldırmayan ve onlardan kaçan ürkek bir hayvan olarak biliniyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nce nesli tehlikedeki türler arasına alınan vaşaklar, Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu’da ender olarak görülüyor. Genel olarak geceleri avlandığı için doğal ortamda çok fazla görünmeyen vaşaklar, ağaçsız açık alanlarda, insanların yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzakta kayalık ve dağlık bölgelerde yaşıyor. Vaşaklar ortalama 10-12 yıl yaşıyor. Bir şehir kedisinin yaklaşık 5 katı ağırlığında olan vaşak, insanlara saldırmıyor.