Arzu KAYA / İSTANBUL, () Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden kazası sonrası hayatını kaybeden işçiler için Yargıçlar Sendikası, Büro Emekçileri Sendikası ve Kartal Hukukçular Derneği'ne bağlı yaklaşık 100 kişi basın açıklaması yaptı.

“FAİLLER, 15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN MADENE İNMESİNE GÖZ YUMANLARDIR"
Anadolu Adalet Sarayı önünde toplanan hakim-savcı, avukat ve adliye personelleri “Katil devlet hesap verecek", “Genel grev, genel direniş", “İşçiler sokağa, hesap sormaya" şeklinde slogan attı.
Kartal Hukukçular Derneği adına basın açıklamasını okuyan avukat Osman Zeki Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama sonucu resmi rakamlara göre 201, yerel kaynaklara göre 300'den fazla işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Yaşanan olayın kaza değil cinayet olduğunu vurgulayan avukat Erdoğan, “Bu cinayetlerin failleri, ağır ve tehlikeli işlerde çalışması yasak olan 15 yaşındaki çocuğun madene inmesine göz yuman, içerideki işçi sayısını dahi bilmeyenlerdir. Bizler, önceliklerde olduğu gibi bu cinayetlerin de tanığıyız. Yaşanan katliamla ilgili sorumlular yargı önüne çıkana kadar suç duyurusu ve idari başvurular başta olmak üzere tüm yasal yolları sonuna kadar deneyeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

HAKİM: YARGILANMALASININ PEŞİNE DÜŞECEĞİZ
Büro Emekçileri Sendikası (BES) adına basın açıklamasını okuyan Salih Aksoy, 20 gün önce mecliste araştırma maden ocağına ilişkin verilen önergenin reddedildiğini belirterek, “Soma maden işletmelerinde yaşanan kazalarla ilgili daha 20 gün önce mecliste verilen araştırma önergesini reddedenler onlar değil miydi? Yas tutuyoruz ama susarak değil” diye konuştu. Aksoy'un ardından Aksoy'un ardından söz alan Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Hakim Tamer Akgökçe ise yaşanan facianın iş kazası değil cinayet olduğunu ifade ederek, “Bu iş cinayetine sebep olanların yargılanmasının Yargıçlar Sendikası olarak peşine düşeceğiz. Bu iş cinayetinin siyasi sorumlularını istifaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından faciada yaşamını yitiren işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)