Sinan HARMANCI/AMASYA, () - AMASYA Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojileri Bölümü’nde okuyan 6 öğrenci, cadde ve sokaklardaki çöp konteynerlerinde oluşan kokuyu emen ve yerine Amasya elması kokusu yayan jel geliştirildi.
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen proje yarışması kapsamında Kimya Teknolojileri Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Emine Recepoğlu, Recep Özen, Büşra Karaman, Vildan Acı, Özlem Altuntaş ve İrem Yıldız yaptıkları çalışma kapsamında kötü kokuyu emen jel geliştirdi. Cadde ve sokaklardaki çöp konteynerlerinde oluşan kokuyu içinde hapsetmesi amacıyla yapılan jele kentin meşhur Amasya misket elmasının koku esansı eklendi. Kötü kokuları emen, yerine Amasya elması kokusu yayan jel hem beğeni topladı hem de dikkat çekti. Öğrenciler sunum eksikliği nedeniyle yarışmada dereceye giremedi ancak jelin kentte kullanımının sağlanması için yetkililerden destek istedi.
Kimya Teknolojileri Bölümü Kimya Teknolojileri 2’nci sınıf öğrencisi Büşra Karaman, "Bu projemizde elma kokusunu kullanarak güzel kokuyu dışarı vermek, pis kokuları da içeri hapsetmeyi planladık. Projemizin amacı şehirlerdeki konteynırlarında kullanmak amaçlı hazırladık. Amasya elmasının esansını elde edip jele uyguladık. Kentimizde bu jelin kullanılmasını isteriz. Bununla ilgili yetkililerden projemize destek bekliyoruz" dedi.
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, teorikte bilgi alan öğrencilerin pratikte de bilgileri uygulayıp geliştirdiklerini söyleyerek, "Düzenlenen yarışmaya bir çok öğrenci çeşitli projelerle katıldı. İlginç projeler ortaya çıktı. Özellikle Amasya elmasıyla ilgili hazırlanan proje çok farklı bir çalışma oldu" diye konuştu.

SH(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)