Ayhan ACAR/ BARTIN, () - BARTIN'ın turistik ilçesi Amasra'da kurulması planlanan termik santralin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna itirazlar sona erdi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık termik santrale karşı eylem yaparken, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, yaklaşık 42 bin kişiye ait itiraz dilekçesi verdiğini söyledi.
İlçeye bağlı Gömü ve Tarlaağzı Köyleri sınırındaki Çapak Koyu'nda yapılması planlanan termik santral projesiyle ilgili ÇED raporunun geçen 3 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda kabul edilmesinin ardından başlayan 1 haftalık itiraz süresi bugün sona erdi. Bartın Platformu, itirazların son gününde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde eylem düzenledi. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı CHP'li Emin Timur, CHP İl Başkanı Selim Karakaş MHP İl Başkanı Sezai Bilgin'in de destek verdiği eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. Eyleme katılanlardan bir bölümü toplu halde itiraz dilekçelerini müdürlüğü teslim etti. 'Amasra'yı seviyoruz, termik santral istemiyoruz' yazılı pankart açan kalabalık, 'Termik santrale hayır', 'Zehir solumak istemiyoruz' sloganları attı. Üniversite öğrencileri de 'Azrail' kıyafetleriyle tepkilerini gösterdi.
Bartın Belediye Başkanı ve Bartın Platformu Eş Başkanı Cemal Akın, 1 haftalık itiraz süresinde yaklaşık 42 bin kişinin dilekçe verdiğini söyledi. ÇED sürecinde olumlu yanıt verilen termik santrale karşı hep birlikte mücadele edeceklerini belirten Başkan Akın, şöyle konuştu: "Karadeniz'in incisi dediğimiz, yüzde 62'si ormanlarla kaplı dediğimiz, mavisiyle, yeşiliyle övündüğümüz bu bölgede termik santrale karşı mücadelemiz sürecek. Biz enerjiye karşı değiliz. Sizin yaptığınız Zonguldak-Karabük-Bartın 1/100 binlik çevre düzeni planında termik santral olmaz deniliyor. Burada tarım, turizm var demişsiniz. Bu nasıl değişti? Kimler girdi devreye ve bu plan nasıl değiştirildi? Bunun altına nasıl mühür vurdunuz?" 
Milletvekili Yalçınkaya ise Amasra'ya termik santral kurulmasında hukuksuzluk olduğunu TBMM'de defalarca gündeme getirdiğini belirterek, şöyle dedi: "Bu yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı evlere şenlik. 'İmzamı attım' diyor. 'Sorumluluk bende' diyor. 'Amasra'ya termik santral kurulacak' diyor. Kusura bakma sayın Bakan; Amasra'ya termik santral kuramazsın. Suç işliyorsun sayın Bakan. Görevini kötüye kullanıyorsun. Senden önceki bakanların yaptırdığı planlara saygı duymuyorsunuz. Sen Türkiye Cumhriyeti devletinin bakanısın. Sen aşiret devletinin bakanı değilsin."
Konuşmaların ardından kalabalık müdürlük önünde oturma eylemi yaparken, Vali Seyfettin Azizoğlu'nun gelmesini istedi. Daha sonra bir grup temsilci, Vali Azizoğlu ile görüşmeye gitti. Kalabalık da daha sonra dağıldı.

FOTOĞRAFLI