Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL, () SİNEMA ve opera sanatçısı Altan Günbay bugün son yolculuğuna uğurlandı. Önceki gün 82 yaşında vefat eden Günbay'ın cenaze namazı Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakiben kılındı. Altan Günbay'ın naaşı Türk bayrağına sarılı tabut ile camiye getirildi. Cenazede taziyeleri Günbay'ın eşi Müveddet Günbay kabul etti. Törene Ediz Hun, Nuri Alço, Yusuf Sezgin, Levent Kırca, İzzet Günay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda dostu katıldı.

"OPERAMIZDA ÖLDÜ, BİZLER ÖLDÜK"
Müveddet Günbay, "Benim 60 yıllık kocamdı. Çok güzel günlerimiz oldu, çok tantanalı günlerimiz oldu. Ama güzel bir ömür geçirdik. Allah'ıma hep şükrediyorum, teşekkür ediyorum. Güzel Allah bana çok güzel evlatlar verdi, torunlar verdi, dostlar verdi. İnsan dostlarıyla ve yaptıklarıyla yaşıyor. O hep bizim kalbimizde kalacak. Daha güzel günleri o gökyüzünden görsün, şahit olsun inşallah" dedi.
"Son bir dileği var mıydı?" şeklindeki soru üzerine Müveddet Günbay, "Çok üzüldü opera binası kapalı olduğu için. 69'da biz kurduk orayı. Gitti AVM uğruna bütün bunlar. 'Yeni bir Opera yapalım' olmaz. Öyle bilgisizce opera olmaz. O ayrı bir eğitim, ayrı bir kültür. Velhasıl operayı kapattı, operamızda öldü, bizler öldük. Diri diri öldük. Taksim'e gidemez olduk. Orası bizim. Biz Müslüman insanlarız. Ama biz hakiki Müslümanlarız" şeklinde konuştu.

"YERİ GERÇEKTEN DOLDURULAMAZ MİHENK TAŞLARINDAN BİRİ"
Cenazeye katılan oyuncu Ediz Hun, "Sevgili Altan Günbay iyi bir dosttu. Her zaman birlikte olduk. Birçok filmlerde beraber çalıştık, bu imkanı bulduğum için çok bahtiyarım. Son derece güzel bir insandı, iyi bir aktördü. Çok kıymetli bir insanı kaybettik. Böyle devam ediyor hayat" dedi.
Levent Kırca ise Günbay'ın eski dostu olduğunu belirterek, "Çok sevişirdik, birbirimizi takip ederdik. Altan ağabey Türk Sineması'nın kötü adamı ama kalbi, kendisi inanılmaz iyi bir insandı, güzel bir insandı. Dik durmasını biliyordu. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkardı, Atatürkçüydü, bunlar çok önemli şeyler. Eleştiriyi hiç sakınmazdı, sivri dilliydi" şeklinde konuştu.
"Duayeni kaybettik, bir ağabeyi kaybettik" diyen Yusuf Sezgin de, "Hem Derneğimizin üyesiydi, sinemaya çok hizmet etti. Operadan sonra sinemaya geçti. Üzüntümüz büyük, ailesinin ve Türk Sineması'nın başı sağ olsun, mekanı cennet olsun" dedi.
Nuri Alço ise, "Altan ağabey yıllardır Türk Sineması'na ve Türk Operası'na büyük hocalık yapmış, ders vermiş, sinemaya yıllarını vermiş çok değerli bir büyüğümüz. Yeri gerçekten doldurulamaz mihenk taşlarından biri. Hanımı da gerçekten iyi bir insan. Rahmetle anıyoruz. Çok büyük anılarımız var. Her festivalde, bırakmayan, hayattan kopmayan, hayat dolu neşe dolu bir insan" diye konuştu.
Günbay'ın tabutu kılınan cenaze namazının ardından omuzlar üstünde taşınarak cenaze aracına konuldu. Günbay, Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.

YK (MK) (FOTOĞRAF)