İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, ()-AVUSTRALYA'dan 9 Alpaka Devesi Türkiye'de ilk kez yetiştirilmek üzere Sydney'den İstanbul'a getirildi. Kargo uçağıyla akşam 19.30'da Sydney'den İstanbul'a getirilen Alpaka Develerini Atatürk Havalimanı Kargo Terminali'nden, Türkiye'ye getiren işadamı Yüksel Çiftçi teslim aldı. Kargo işlemlerinin ardından Alpaka Develeri karayoluyla Konya'ya götürüldü.

SIRADA 1250 TANE ALPAKA DEVESİ VAR

23 saatlik bir uçuşun ardından Türkiye'ye getirilen hamile Alpaka Develeri'ni yatırım amaçlı olarak yetiştireceklerini söyleyen Çiftçi, “Eğer şartlar uygun olursa ileri dönemde 250, daha sonra da bin tane gebe hayvanı getireceğiz" dedi.

"TÜRKİYE'YE UYUMLARI İÇİN BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"

Alpaka Develeri'nin kendi gözetiminde olacağını ifade eden Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat da, "Develerin Türkiye'ye uyumu için bir proje tasarladıklarını belirterek, “Bunları Konya'ya sevk edeceğiz. Türkiye'ye uyumları için bilimsel bir çalışma yapacağız" diye konuştu.

YÜNLERİNİN KİLOSU 80-90 DOLAR

Hamilelik süreleri 8 ila 11 ay arasında değişen ve bir Güney Amerika devesi olarak da bilinen Alpakaların yünleri 50 cm kadar uzayabiliyor. Yaklaşık 55-65 kilo ağırlığındaki Alpakaların yününden kaliteli kumaşlar üretiliyor. Yünlerin kilosu 80-90 dolara satılıyor.

İY (ET) (FOTOĞRAFLI)