ALMANYA Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ülkesinin Kahramanmaraş'ta konuşlu Patriot Birliği'ni ziyaret etti. Alman Bakan Leyen, dünya ülkelerinin bir an önce Suriyeliler için çözüm bulmak amacıyla harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Almanya’nın ilk kadın Savunma Bakanı olan Ursula von der Leyen, ülkesinin Patriot Birliği’ni ziyaret etmek üzere dün akşam Kahramanmaraş’a geldi. Sabah saatlerinde Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Tuğgeneral İsmail Gümüştekin ile birlikte Gazi Kışlası’nı gezen Bakan Leyen, 5’inci Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Kerim Acar ile görüşüp bilgi aldı. Çok sayıda uluslararası gazetecinin takip ettiği Leyen, Alman askerlerinin Türk askerleriyle birlikte iyi şekilde görev yaptığını gözlemlediğini belirtti. Bakan Leyen, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Alman askerlere yakınlığından dolayı vatandaşlara teşekkür ederek şunları söyledi:
"Kahramanmaraş’taki Alman birliğini ziyaret ediyorum. Müttefik dostlarımıza yaptığımız ziyaret sırasında çok yapıcı bir görüşme yaptım. Bu askerlerimizin de kabul gördüğü gibi ben de bu misafirperverlik içerisinde karşılandığımı vurgulamak istiyorum. Askerlerim de bana dostane bir şekilde görev yaptıklarını söylediler. Çünkü bu çok önemli. Çünkü yurt dışında görev yapılırken her zaman böyle çalışılmıyor ama burada askerlerimin hem Türk hem de Kahramanmaraş halkı tarafından dostluk içerisinde kabul görüldükleri için bir kez daha Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Kahramanmaraş halkına ve Türk askerlere teşekkür ediyorum. Alman askerleri burada Türk halkını korumak üzere burada görev yapıyorlar. Bu süre içerisinde de gerekli olan alt yapının olumlu değişikliğe uğradığını vurgulamak istiyorum. Bunun için de Türkiye Savunma Bakanlığı’na içtenlikle teşekkür ediyorum. Çünkü biz de kendi gözlerimizle bunu görebiliyoruz. NATO denildiği zaman dayanışma ve ittifak son derece önemli. Burada Türk ve Alman askerlerinin NATO görevi çerçevesinde Türk ve Kahramanmaraş halkını korumak için üstlendikleri bu göreve destek için bir kez daha teşekkür ediyorum."
'İÇ SAVAŞIN SON BULMASI GEREKİYOR'
Dünya ülkelerinin Suriyeliler için çözüm arayışına girmesi gerektiğini ifade eden Alman Bakan Leyen, şöyle devam etti:
"Burada tabii birlikle çalışmanın, yaşamanın ne kadar olumlu olduğunu vurgularken bu görevin esas nedenini de unutmamak gerekiyor. Çünkü burada bu şekilde Alman askerlerinin görev almasına neden olan konu Suriye’deki iç savaştır, ciddi bir konudur. İç savaşla bağlantılı olarak burada Türk halkının ve devletinin de üstlenmiş olduğu çok önemli bir değer var. Türkiye çok sayıda mülteci kabul etmiştir. Bu mültecinin bir kısmı kamplarda, bir kısmı ise toplum içerisinde kabul görüp kampların dışında da yaşamaktadır. Bunun kabul görmesi için büyük bir özveri, kararlılık gerekiyor. Misafirperverlik öne çıkıyor. Burada empati yapmak gerekiyor. İç savaşın son bulması gerekiyor. Burada dünya toplumuna da iç savaşın sona ermesi için büyük görevler düşüyor. Sonuçta en fazla mağdur olan ve zarar gören insanlar Suriye’deki insanlar. Bu insanlar için çözüm bulma zorunluluğunu çok acil şekilde ortaya koyuyor. Bizler hepimiz aslında bütün burada sorumlu olanlar, yetkili olanlar, bu konuyla ilgilenenler ajandalarının en başına bu sorun için çözüm arayışına girmeleri gerekiyor. Çünkü en fazla kaybeden insan oluyor."
Bakan Leyen, daha sonra kışlada konuşlu Patriot Birliği'ni ziyaret etti ve Alman askerlerden bilgiler aldı.

MY (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)