BALIKESİR Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur'un daveti üzerine kentte gelen Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Başkanı Rolf Königs ve beraberindeki heyet, incelemelerde bulundu. Soma'yı da gezen ve acılı aileleri ziyaret eden Königs, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında yatırım ve ticareti arttırmak için 1994 yılında Köln'de yaşama geçirilen Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Deutsch Turkische Industrie und Handelskammer) (TD-IHK) Başkanı Rolf Königs ile beraberindeki heyet, kente geldi. Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ile önce Soma'ya giden Königs ve beraberindekiler, burada Kaymakam, belediye başkanı, Soma Sanayi ve Ticaret Odası yöneticileri ve faicada ölen işçilerin yakınlarıyla görüştü. Soma ziyareti sonrası BSO Başkanı Uğur, misaferlerini City Meats'da ağırladı.
SOMA ZİYARETİ İÇİN KÖNİGS'E TEŞEKKÜR
Kent ve yatırım olanakları hakkında heyete bilgi veren BSO Başkanı Uğur, "Türk sevdalısı olan, Türkiye'de yatırımları bulunan Königs'in Soma'ya gitmesi bizi gururlandırdı. Ayrıca Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki incelemelerinde bölgeyle ilgili olumlu düşünceleri olduğunu söyledi. Pek çok arkadaşının Türkiye'de yatırım yapmak istediğini, ilk tercih edecekleri yerin Balıkesir olduğunu belirtti. Aynı zamanda Borussia Mönchengladbach takımının başkanı olarak aramızda. İnşallah yakın zamanda Balıkesirspor ve Mönchengladbach arasında yakın bir işbirliği olur. Bize bu konuda her tür destek vereceğini söyledi. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi. Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Engin Koyuncu, Soma'ya yaptıkları ziyaret sırasında çok üzüldüklerini ve ağlama noktasına geldiklerini söyledi. Oda üyeleri olarak Soma'da pek çok şey yapabileceklerini söyleyen Koyuncu, "Burada gördüklerimizi Almanya'daki tüm üyelerimize anlatacağız. Bu bizim Balıkesir'i ilk ziyaretimiz. Emin olun ki son ziyaretimiz olmayacak" diye konuştu.
"KUŞKUSUZ TÜRKİYE'NİN AB'YE TAM ÜYE OLMASI GEREKİR"
Güney Marmara gezilerinde facianın olduğunu bu nedenle tavsiye edilmemesine rağmen güzargahlarını değiştirip Soma'ya gittiklerini belirten Königs, "Gezimize İstanbul'dan başladık. İstanbul Sanayi Odası'nın konuğu olarak meclis toplantısına katıldık. Bu yabancı bir sanayi odasının meclis toplantısına katılması ilk oluyordu. Çünkü toplantının konusu Avrupa Birliği idi. Ana konuşmacı ise Avrupa Birliği Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu idi. Bize AB ve Türkiye hakkındaki fikirlerini anlattı. Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın kuruluşunun 10'uncu yılını geride bıraktık. Biz kuruluşumuzda ne istediğimizi ne yapacağımızı biliyorduk. Biz siyaset yapmıyoruz. Biz işadamlığı yapıyoruz. Hedeflerimizin ve amaçlarımızın birisi Türkiye ve Almanya arasındaki yatırımları ve ticareti daha büyük boyutlara taşımak. Politika yapmıyoruz dedik ama konu AB ve Türkiye'nin tam üyeliği olunca, orada politikaya giriyoruz ve biz de siyaset yapıyoruz. Kuşkusuz Türkiye'nin AB'ye tam üye olması gerekir" dedi.
KÖNİGS'TEN VİZE KALDIRILMALI VURGUSU
Türk vatandaşlarına vizenin tamamen kalkması için 10 yıldır çalıştıklarını söyleyen Königs, "1990 yılında Türkiye'de yatırım yapan Alman şirketlerinin sayısı 500'dü. Bugün 6 bin Alman sermayeli şirket var. Kendi gurubum olarak Türkiye'de İlk fabrikamızı Bursa'ya kurmuştuk. Şu anda ülkenizde 12 yatırımımız var. Zor zamanlarda ve 1994 krizinde de Türkiye'den çıkmadık, burada kaldık. Almanya'ya dönüşümüzde buradaki izlenimlerimizi analiz edeceğiz. Hem şirket olarak, hem Oda olarak bir değerlendirmede bulunacağız" diye konuştu. Süper lige çıkmayı başaran takımlardan Balıkesirspor'u kutlayan, aynı zamanda Mönchengladbach Başkanı da olan Königs, "İkinci ligden birinci lige çıkmak tesadüf olabilir. Ama süper lige çıkmak muhteşem bir olgu. Tebrik ediyorum. Balıkesir'in büyükşehir olmasını kutluyorum. Balıkesir büyük bir şehir futbol şehri, ve doğru bir sanayi kentindeyiz. Sanayisiz hiçbir şey olmaz. Sanayi ile refaha ulaşabilirsiniz" dedi.
Alman işadamının Balıkesir'e ilgi duymasından memnuniyetini dile getiren ve ülkenin son 10 yılda büyük bir atılım yaptığını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Edip Uğur, "Balıkesir yükselen bir değer. Türkiye'nin nüfusu 77 milyon. Bu nüfusun yarısına yakını İstanbul ve Muğla arasında yaşıyor. Tüketimin de yüzde 65'i bu bölgede. Balıkesir'de bu yoğunluğun tam ortasında. Yatırımcılar için cazip bir yer. Başkan 94 krizini Türkiye'de yaşamış Türkiye'nin şartlarını biliyor. Fakat son 12 yıldır Türkiye hem ekonomik hem siyasi bir istikrar içinde. Artık Türkiye 94 ve 2001 krizlerini yaşamayacak. Şimdi Türkiye'nin önü 2004 yılından daha açık. Eğer burada yatırım yapacaksanız. Biz her türlü yardıma hazırız. Türkiye'nin hedefi Avrupa Birliği. Avrupa'nın Türkiye'den korkmaması gerekir. 15-20 sene önceki gibi Türkler Almanya'ya, Avrupaya iş aramaya gidecek değil" diye konuştu.

HD(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)