Teoman ERİŞ/ ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bir giyim mağazası, engellilerin tek başına alışveriş yapabilmesi için engelli rampasından asansöre, soyunma kabininden vitrin tasarımına kadar baştan sona düzenlendi.
Alanya Belediyesi'nin 2011 yılında hayata geçirdiği 'Engelsiz Turizm Kenti Alanya' adlı proje kapsamında kentteki mağazalar engelli bireylerin kullanımına uygun hale getiriliyor. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nin 'Herkes için Alanya' sloganıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında 4 katlı bir giyim mağazası, engellilerin tek başına alışveriş yapabileceği şekilde yeniden düzenlendi.
ENGELLİ RAMPASI
Proje kapsamında ilk olarak mağaza girişine engelli rampası yapıldı. Daha sonra tekerlekli sandalyeler için merdivenlere engelli asansörü yerleştirildi. Engellilerin rahatça dolaşabilmesi için mağaza içinde de düzenlemeler yapıldı. Soyunma kabinleri ve tuvaletler ise engellilerin kullanımına uygun hale getirildi. Mağazanın vitrininde Alanya Belediyesi'nin temin ettiği tekerlekli sandalye, beyaz baston, koltuk değneği ve cansız mankenler kullanıldı. Yapılan bu düzenlemelerle birlikte mağazaya gelen bir engelli, kimseden yardım almadan üst katlara çıkarak tek başına alışveriş yapabiliyor.
'FARKINDALIK' EĞİTİMİ
Defacto Alanya Mağazası 2'nci Müdürü Emre Külsan, Alanya Belediyesi Engelli Hizmetleri Proje Koordinatörlüğü tarafından mağaza personeline 'Engelli farkındalığı eğitimi' verilmesiyle projeye başladıklarını söyledi. Mağazanın fiziki koşullarının daha önce engelliler için uygun olmadığını belirten Külsan, "Belediyenin bize getirdiği teklifi üst yöneticilerimize ilettik ve Alanya için çok iyi bir proje olduğunu düşünerek biz de bu çalışmaya canı gönülden destek olduk. Mağazamızda her türlü düzenlemeyi yaparak engelleri kaldırdık. Müşterilerimizden de çok olumlu tepkiler aldık" diye konuştu.
ALANYA'YA ÖRNEK OLSUN
Yürüme engelli 39 yaşındaki Ümit Barut ise "Mağazayı özgürce, rahat rahat gezdim. Asansörü kullandım. Kabine girdim. Çok rahat alışveriş yaptım. Bu çalışmanın tüm Alanya'ya örnek olmasını diliyorum" dedi.
Mağazadaki düzenlemelerin ilçe geneline yaygınlaşması gerektiğini dile getiren yürüme engelli 38 yaşındaki Baykal Görgülü de sağlıklı insanların mağazalarda rahatlıkla alışveriş yapabildiğine ancak engellilerin çok büyük zorluklar yaşadığına dikkati çekti.
Yürüme engelli 38 yaşındaki Halit Akın ise şöyle dedi:
"Alışverişlerimizi daha rahat yapabilmemiz için bu tür mağazaların engellilere yönelik düzenlenmesi çok önemli. Yıllar sonra tek başıma mağazaya gelerek alışveriş yaptım. Personel bize karşı çok duyarlı davranıyor. Herkesin bu yapılan çalışmaları örnek almasını ve tüm işyerlerinin Alanya Belediyesi ile işbirliği yaparak bu projeye destek vermelerini istiyoruz."

TE(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)