Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde yılda yaklaşık 250 bin turisti gezi tekneleriyle mavi tura çıkaran kaptan ve gemiciler, daha profesyonel hizmet verebilmek için dernek çatısı altında bir araya geldi.
Alanya ve çevresinde yaz aylarında düzenlenen günübirlik ve saatlik tekne turlarında dümen başına geçen kaptanlar ve gemiciler, turizme daha güvenilir, bilinçli ve profesyonel hizmet verebilmek için dernek kurdu. Mavi tur düzenleyen 70 teknenin 60 kaptan ve 120 gemicisi, 'Alanya Kaptan ve Gemiciler Derneği' çatısı altında toplanarak hem hizmet kalitesini artıracak, hem de meslektaşların sorunlarına çözüm üretecek.
BİRLİK BERABERLİK KARARI
Alanya Kaptan ve Gemiciler Derneği Kurucu Başkanı Turgay Meşe, Alanya ve çevresinde görev yapan kaptan ve gemicilerle yaklaşık 3 yıldır görüştüklerini ve sonuçta birlik ve beraberlik kararı aldıklarını söyledi. Bu oluşumla turizme daha güvenilir, bilinçli ve profesyonel hizmet etmek istediklerini belirten Meşe, "Her tarafı denizlerle çevrili ülkemizde kaptan ve gemicilerin turizmde büyük bir rol olduğunu düşünüyoruz. Üzerimizde büyük bir yük var. Bu oluşumun turizme katkı sağlayacağına inanıyorum. Teknede çalışmak isteyen belge çıkarmak isteyen insanlara da yardımcı olacağız. Teknelerin servis ve aşçı personeli yetiştirmesine de yardımcı olacağız" dedi.
ALANYA'DA 60 KAPTAN, 120 GEMİCİ ÇALIŞIYOR
Alanya Kaptan ve Gemiciler Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Özgül ise "Alanya Limanı'nda günübirlik ve saatlik tur düzenlenen 70 tekne bulunuyor. Bunların her birinde kaptan ve gemiciler görev yapıyor. Alanya ve çevresindeki teknelerde 60 kaptan ve 120 gemici çalışıyor. Bu derneği kurarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Tüm meslektaşlarımızın daha kaliteli hizmet vermeleri ve bu mesleğin daha ileriye ciddi bir şekilde yükselebilmesi için dernek kurduk" diye konuştu.
MESLEKTAŞLARIN HAKLARI KORUNACAK
Meslektaşlarının haklarını korumak ve mesleğe daha çok önem verilmesini istediklerini kaydeden Özgül şöyle dedi:
"Bu mesleğe emek veren, tabandan yetişen gemicilerin haklarını korumak istiyoruz. Tabiri caizse dümen tutmasını bile beceremeyen ancak bu mesleği yapan meslektaşlarımız da maalesef var. Bu derneği kurarken onların da bilinçlenmesini amaçladık. Bu meslek hem bilinçli, hem de bilinçsiz meslektaşlarımız tarafından yapılıyor. Elimizden geldiği kadar tüm meslektaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışacağız. Sadece Alanya ve çevresinde değil, Türkiye genelinde hizmet vermek istiyoruz."

TE(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)