Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde yaşayan ve Türk vatandaşı olan yabancı asıllı 54 ülkeden 824 kişi, 30 Mart yerel seçimlerinde sandık başına gidecek.
Alanya'da, Türk vatandaşlığıyla birlikte oy kullanma hakkını da elde eden yabancı asıllı vatandaşlar, aday tercihleriyle yerel seçimlerde söz sahibi olacak. 43 ülkeden 12 bin 393 yabancının yaşadığı Alanya'da merkez, belde ve köylerdeki toplam 180 bin seçmen arasında 824 yabancı asıllı Türk vatandaşı da yer alıyor. Rusya'dan Almanya'ya, Finlandiya'dan Ukrayna'ya kadar 54 ülkeden ilçeye gelerek Türk vatandaşlığını elde eden yabancı asıllı seçmenler arasında ilk sırada 160 kişiyle Ruslar geliyor. Listede 65 kişiyle Azeriler 2'nci, 52 kişiyle Almanlar 3'üncü sırada yer alıyor.
ÇOĞUNLUK BELDELERDE YAŞIYOR
Yabancı asıllı seçmenlerin çoğunluğu ise beldelerde yaşıyor. İlçe merkezinde 389 yabancı seçmen yer alırken, beldelerde 426 kişi bulunuyor. Köylerde ise sadece 9 yabancı asıllı seçmen oturuyor. İlçede yaşayan yerleşik yabancıların temsil edildiği dernekler, seçim öncesinde oy kullanma hakkı olan üyeleri için toplantılar düzenleyerek adaylardan projelerini dinliyor.
RUS GELİNLER DİNAMİK ADAY İSTİYOR
İlçede yaşayan yabancı asıllı seçmenlerin önemli bir bölümünü oluşturan Rus gelinler, Alanya'yı yönetecek belediye başkanının sosyal projelere imza atabilmesi için genç ve dinamik olması gerektiğini düşünüyor. Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Anzhela, Alanya'da oy kullanma hakkı olan yabancı asıllı Türk vatandaşlarının yüzde 80'ini, Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenlerin oluşturduğunu söyledi. İlçede yaşayan, evlenen ve Türk vatandaşı olan insanların hizmet verecek belediye başkanı adaylarını ellerinden geldiğince tanımaya çalıştığını aktaran Anzhela, "Seçim sonunda kim kazanırsa kazansın, Alanya'ya faydalı projelere imza atmasını istiyoruz. Burada yaşayan Ruslar sosyal yaşama önem veriyor. İsteklerimiz sarasında kilise ve Rus okulu ilk sırada geliyor" dedi.
SEÇİMLERİ ETKİLEYECEK
Alanya'da 5 yıldır emlakçılık yapan Rus asıllı emlakçı 30 yaşındaki Olga Erdem ise "Türkiye'ye 2014 yılında geldim. 2006 yılında Alanya'ya yerleşerek evlendim. 2009 yılında Türk vatandaşlığımı alarak emlak sektörüyle uğraşmaya başladım. Aynı yıl genel seçimlerde oy kullandım. Alanya'da çok yabancı yaşadığı için seçimleri de etkileyeceğini düşünüyorum. 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili gelişmeleri de yakından takip ediyorum" dedi.
İKİNCİ KEZ OY KULLANACAK
Ukrayna asıllı emlakçı 42 yaşındaki Tatiana Başkaya şöyle dedi:
"Türkiye'ye 2000 yılında geldim ve 2002 yılında evlendim. 2007 yılından bu yana emlakçılık yapıyorum. 2009 yılında yapılan genel seçimlerde ilk kez oy kullandım. İnşallah 30 Mart'ta da oyumu kullanacağım. Belediye başkan adaylarını tanıyorum. Oy vereceğim adayı belirledim. Benim gibi Türkiye'ye yerleşen ve Türk vatandaşı olan birçok arkadaşım var. Yerleşik yabancılar ve Türk vatandaşlığına gelen yabancı uyruklular belediye başkanının daha genç, dinamik ve modern olmasını istiyor."

TE(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)