Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'ndeki Alakır Vadisi'nde yapımı planlanan Dereköy Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED olumlu' raporuna karşın, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kumluca İlçesi'nde üzerinde 4'ü tamamlanmış 4'ü de planlama aşamasındaki HES'lerden biri olan Dereköy Regülatörü ve HES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED olumlu' raporuna karşı, Karacaören Dayanışma Derneği ve Alakır Nehri Kardeşliği'nden 17 kişinin Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne açtığı davada ara karar çıktı. 2013'ün Kasım ayında açılan davada mahkeme, 5 Mart'ta 'ÇED olumlu' raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar, davayı açanlara dün ulaştı.
DAVANIN NİHAİ SONUCU BEKLENİYOR
Mahkeme kararını değerlendiren avukat Tuncay Koç, bu karardan sonra keşif, bilirkişi raporunun hazırlanması süreçleri olacağını, ardından mahkemenin davanın esası hakkında karar vereceğini söyledi. Koç, ÇED raporunun uygun hazırlanmadığını düşündüklerini ve davanın sonucunda da iptal edilmesini beklediklerini söyledi.
Bölgede HES'lere karşı yürütülen mücadelenin öncülerinden yöre sakini Birhan Erkutlu, Dereköy Regülatörü ve HES Projesine ilişkin Bakanlığın daha önce 'ÇED gerekli değildir' kararı verdiğini ve bu kararı mahkemece iptal ettirdiklerini, sonrasında Bakanlığın bu kez 'ÇED olumlu' kararı verdiğini belirtti.
Erkutlu, yürütmeyi durdurma kararı verilen Dereköy HES'in hemen altında Kozdere HES, hemen üstünde de Kürce HES'in faaliyette olduğunu ve 20 kilometreyi kapsayan bu iki HES'in hemen ortasında nehrin canlı kalabildiği yaklaşık 4-5 kilometrelik bir alan planlandığını kaydetti.
ÇED OLUMSUZ RAPORU İÇİN 30 BİN İMZA
Bakanlığın 'ÇED olumlu' sürecindeyken 'ÇED olumsuz' raporu verilmesi için 30 bin imza topladıklarını, ancak bunun dikkate alınmadığını dile getiren Erkutlu, "Bu noktadan sonra hukuki mücadeleye başladık ve nehrin her iki tarafından da Çaltı Köyü Yanıklar Mahallesi yaşam alanı olan bu alanda planlanan HES'in, sadece doğal yaşamı yok etmekle kalmayıp, buradaki insanların yaşamını alt üst edecek bir proje olduğu düşüncesiyle açtığımız davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Doğru bir karar. Şimdi tamamıyla iptal edilmesini bekliyoruz" dedi.

MÇ(HA/CK) (FOTOĞRAFLI)