ANTALYA'daki Alakır Nehri üzerinde mevcut 4 hidroelektrik santrali (HES) dışında ÇED süreci başlatılan yeni 3 HES'e karşı toplanan 30 bin imzanın ardından, bugün de 4 bin 380 imza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim edildi.
Antalya'nın Kumluca İlçesi sınırlarında 70 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde kurulu 4 HES dışında planlanan 4 HES projesinden 3'üne ilişkin ÇED süreçleri devam ediyor. Mahkemenin 'doğal sit alanı' kararı verdiği, ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bu kararı uygulamadığı Alakır Vadisi'nde, askıya çıkarılan ÇED sürecine ilişkin Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyelerinin 'change.org.tr' üzerinden yürüttüğü ikinci imza kampanyası tamamlandı.
SOYKIRIM HARİTASI
ANK üyelerince Alakır Nehri üzerinde mevcut ve planlanan 8 HES'e yönelik 'Alakır Vadisi HES Soykırım Haritası' adlı bir harita hazırlandı. Vadideki nehir üzerinde HES'lerin doğal yıkıma sebep olduğu gerekçesiyle uzun yıllardır mücadele veren ANK, Alakır 2'nin ÇED olumsuz raporu verilmesi için change.org.tr üzerinden topladığı karşıt 30 bin imzayı geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim etti.
ALAKIR 1 HES İMZALARI BUGÜN TESLİM EDİLDİ
Mevcut 4 HES'in yıkımı altındaki ve mahkeme kararına rağmen onaylanmamış doğal sit alanı olan Alakır Vadisi'nde yapılmak istenilen Dereköy ve Alakır 2 HES'in dışındaki Alakır 1 HES'e karşı yürütülen imza kampanyası ise 4 gün sürdü. Toplanan 4 bin 380 imzadan oluşan dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi.
'DAHA FAZLA HES, VADİYİ YOK ETMEK DEMEK'
Alakır Vadisi'nin yarısından çoğunun varolan 4 HES ile tahrip edildiğine yönelik ANK'den yapılan yazılı açıklamada, "Daha fazla HES vadiyi tamamen yok etmek demek. Yaşamın yanında olan can kardeşlerinin varlığına şükranla. Rant uğruna yapılan bu yıkımların karşısında, yaşamın yanında mücadelemize devam edeceğiz" denildi.