Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - AVRUPA'da aralarında Türkiye'den 20'yi aşkın nehir ve gölün de olduğu toplam 115 farklı alanda 'Nehirler Özgür Aksın' sloganıyla dün saat 16.00'da gerçekleştirilen Big Jump (Büyük Atlayış), Antalya'da Alakır Nehri ve Ahmetler Kanyonu'nda yapıldı.
Avrupa'nın yanı sıra, Türkiye'de de her Temmuz ayının ikinci pazarında 'Nehirler Özgür Aksın' sloganıyla düzenlenen 'Büyük Atlayış' etkinliği, Antalya'da iki ayrı nehirde gerçekleştirildi. Doğaseverler, Manavgat İlçesi'nde köylülerin HES mücadelesini kazandığı Ahmetler Kanyonu ile Kumluca İlçesi'nde hidroelektrik santrallerine (HES) karşı mücadele verilen Alakır Nehri'nde kendilerini serin sulara bıraktı. Tüm dünyayla birlikte Alakır'da da saatler 16.00'yı gösterdiğinde yaklaşık 20 kişilik grup, nehre atladı.
Alakır Nehri üzerinde 4'ü tamamlanmış 4'ü planlama aşamasındaki HES'lere karşı mücadele yürüten Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyeleri adına açıklama yapan Birhan Erkutlu, nehir üzerindeki HES'ler nedeniyle binlerce asırlık ağacın kesildiğini ve suların borular içine hapsedilerek vadideki doğal yaşamın yok edildiğini söyledi. Nehir üzerindeki HES'lere karşı yürüttükleri hukuki mücadelede Alakır'ın tüm vadi boyunca 1'inci Derecede Sit Alanı olarak kabul edildiği ve Danıştay'ın da onadığı yerel mahkeme kararını hatırlatan Birhan Erkutlu, yürütmenin yargı kararını hala uygulamadığını ve bir an önce bölgenin hukuki olarak 1'inci Derecede Sit Alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI