GÜVENLİK nedeniyle çıkılmasının izne bağlı olduğu 2010 yılında Hakkari'deki Cilo Dağı'na izinsiz çıkan 4 dağcıya 3'er ay hapis ve 450'şer lira para cezası verilmesinden sorumlu tutulan Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, "Biz hiç bir dağcıyı ihbar etmedik" dedi.
Zirve Dağcılık Hakkari İl Temsilcisi olan Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu, Ağrı Zirve Dağcılık İl Temsilcisi Nuri Tunç ile dağcı Abdulkerim Tekçe ve Ömer Özer, 24 Kasım 2010 günü, 4 bin 135 metre yükseklikteki Cilo Dağına tırmanarak bunu ’faaliyet raporu’ olarak kulüplerinin merkezine bildirdi. Haberin yayılmasının ardından Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’nde 4 dağcı hakkında ’askeri geçici güvenlik bölgesi’ ilan edilen yerde tırmanış gerçekleştirdikleri gerekçesiyle dava açıldı. İki hafta önce sonuçlanan davada 4 dağcı, 3’er ay hapis ve 450’şer lira para cezasına çarptırıldı. Hapis cezalarının ertelendiğini vurgulayan Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun şikayeti ve suç duyurusu üzerine açılan davada haklarında 3 ay hapis ve para cezası verildiğini ileri sürdü.
"CEZA ALANLAR AYNAYA BAKSIN"
Bunun üzerine bir açıklama yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kimseyi ihbar etmediklerini ve iddiaların asılsız olduğunu söyledi. TDF’nin 2010 yılında Cilo Dağına çıkmayı faaliyet programına aldığını vurgulayan Başkan Karaca, ancak güvenlik nedeniyle kendilerine izin verilmediğini belirtti. Aynı yıl içinde bu grubun Cilo'ya tırmandığını medyadan öğrenince ilgili makamlara, "Onlara izin veriyorsunuz, bize niye vermiyor sunuz?" diye sorduklarını kaydeden Başkan Karaca şunları söyledi:
“Ülkemizde dağcılık sporunu yönetmek ve yönlendirmekle görevli bir kurum olan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak ilgili makamlara resmi yazı yazarak TDF’ye izin verilmezken başkalarına izin verilmesinin gerekçesini öğrenmek istedik. Biz hiçbir dağcıyı ihbar etmedik. Federasyonumuza gelen yazıda adı geçen kişilerin medyada belirtildiği gibi izin alarak değil, izin almadan Cilo Dağına tırmandıkları için haklarında yasal işlem yapılacağı bildirildi. 2010 yılında tırmanılması izne tabi olan bir dağa izin almadan tırmanan ve daha sonrada yargıya intikal eden bir soruşturmada suç işledikleri için ceza alanların aynaya bakacaklarına Türkiye Dağcılık Federasyonunu suçlamasını anlamak mümkün değil. Türkiye Dağcılık Federasyonu yönetimi olarak, spor disiplinine uyan, birlik ve beraberlik içerisinde yasal oluşumunu tamamlamış tüm kulüplere eşit yakınlıktayız. Kanunlara ve yönetmeliklere aykırı davranan yetkili makamların yasak ve emirlerine uymayan, federasyonu hiçe sayan hiçbir kulüp veya sporcuyu da şimdiye kadar korumadık, korumayacağız.”
Karaca halen Türkiye'deki hiçbir dağa çıkışın yasak olmadığını, Cilo'ya tırmanışın da bu yılki programa alındığını sözlerine ekledi.

Tİ(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)