Osman URAS/ BODRUM,(Muğla),() - ARAMA Kurtarma Derneği'nin (AKUT) ihtiyaç halinde, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 90 gönüllüyle ihtiyaç anında hizmet veren ekibi, 7'inci yaşını AKUT Başkanı Nasuh Mahruki'nin de katıldığı mangal partisinde, pasta keserek kutladı.
Konacık Mahallesi, Gaz Deresi Mevkisi'ndeki konteynerden kurulu mevcut operasyon merkezine 100 metre mesafedeki temeli atılan yeni merkez binası inşaatı alanındaki etkinlikte konuşan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, AKUT Bodrum ekibinin bugüne kadar 99 operasyonda 54 kişiyi kurtardığını söyledi. Mahruki, AKUT Bodrum Ekibi'nin kayıp vakaları, hayvan kurtarma operasyonları ve orman yangınlarında görev aldığını da belirtti. AKUT'un yurt dışında birçok afette gönüllü olarak çalıştığı için yurt dışında da tanınan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Mahruki, "AKUT, Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye'nin ilk akredite edilen kurtarma ekibi. Tecrübemiz çok fazla. Bin 500'ün üzerinde operasyonumuz var. Bin 900'a yakın insanın hayatına dokunduk. 300'e yakın canlı hayvan kurtardık. Tabi bu birikim ve tecrübe meselesi. AKUT'un her ekibi bölgesinde donanımlı ve tecrübeli durumda. Hepsi kendi bölgelerindeki ihtiyaçlara göre lojistiklerini, planlamalarını ve eğitimlerini yapıyor. Mesela Bodrum'da yaz aylarında maalesef orman yangınları konusunda da kendilerini yetiştirdiler" dedi.
GÖNÜLDEN YAPILIRSA ANLAMI VE DEĞERİ VAR
Soruları da cevaplandıran Nasuh Mahruki, AKUT'un gönüllülük esasına göre hizmet verdiğine dikkat çekip, şunları söyledi: "Bazen, 'bu kadar iş bedava yapılır mı?' diye bakabiliyorlar olaya. Aslında bu kadar iş bedava yapılırsa, gönülden yapılırsa anlamı ve değeri var. Bizim sadece dernek genel merkezinde günlük işleri takip etmek için üç tane maaşlı personel var, Bin 600 gönüllümüz var. İşin büyüsü gönüllük zaten. Buradaki herkes enerjisini, emeğini, zamanını, kaynaklarını AKUT için, dolayısıyla AKUT üzerinden Türkiye için, Türk Milleti için harcıyor. Bundan da mutluluk duyuyor."
Geçen sene Gezi Parkı protestoları sırasında AKUT İlkyardım İstasyonu'na giderken motosiklet kazası geçirerek yaralanan Mahruki, "Gezi olayları Türkiye'nin yakın tarihinin en korkunç olaylarından biridir" dedi.
Hükümeti eleştirerek Gezi olayının yanlış yönetildiğini savunan Mahruki "Sonuçta, vatandaşlar, yüzbinler, milyonlar ayağa kalktı. Doğru ya da yanlış, haklı ya da haksız bu kadar insan eğer ayağa kalktıysa sizin yapacağınız tek şey susup dinlemektir. İnşallah bu yıl dönümünde benzer hatalar, korkunç şeyler yaşamayız" ifadelerini kullandı.
AFETLERE KARŞI DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLUŞTRMAYI AMAÇLIYORUZ
Türkiye'de 33 bölgede ekibi bulunan AKUT'un Bodrum Ekip Lideri Sadettin Uslu da 6 yılda 54 insanın yanı sıra 28 hayvanın kurtarılmasında veya içinde bulundukları zor yaşam koşullarından emniyetli yaşam koşullarına taşınmasında, 18 kriminal olayda emniyet güçleri ile gönüllü olarak çalışmalara katıldıklarını söyledi. Ayrıca 27 orman, 2 büyük mekan yangınında söndürme ve soğutma çalışmalarına destek verdiklerini belirten Uslu, "Bodrum çevresinde yetişkin ve öğrenci toplam 16 bin kişiye afet bilinçlendirme seminerleri verdik. Amacımız önlenebilir sebeplerden dolayı insanların hayatlarını kaybetmemesi ve daha bilinçli bir toplum oluşturmaktır" dedi.
AKUT Bodrum Ekibi, 2003 yılında Niğde'de Demirkazık dağına tırmanırken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden dağcı Kürşat Avcı'nın adı verilen operasyon merkezinin açılışıyla 6 yıl önce faaliyete geçmişti.

OU (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)