Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - AKDENİZ çevresindeki 22 ülkede örgütlü olan 'Let's Do It Akdeniz' grubunun, bugün eş zamanlı gerçekleştirmeyi planladığı dip ve kıyı temizliği etkinliği nedeniyle Antalya'nın Konyaaltı sahilinde hava muhalefetine rağmen onlarca kilo çöp toplandı.
Akdeniz'e kıyısı olan 22 ülkede örgütlenen 'Let's Do It Akdeniz'in, 10 Mayıs Cumartesi günü bu ülkelerin tümünde belirlenen yüzlerce noktada eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi öngörülen kıyı ve dip deniz temizliğine Antalya da katıldı. Akdeniz'i temizlemeyi amaçlayan küresel çevre hareketi 'Let's Do It Akdeniz'in Konyaaltı Beach Park'taki etkinliğine Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ali Eroğlu, Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği (ASBİAD) Başkanı Hilmi Ünsal, Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü dalış ekibi, Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırmalar Merkezi dalış ekibinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi ve üniversite öğrencileri destek verdi.
Akdeniz'in temizlenmesi eylemi sırasında şiddetli yağmurun sualtı görüş açısını daraltması nedeniyle dip temizliği beklenilen düzeyde gerçekleşmedi. Deniz polisinin 10 dakikalık kısa dalışında içine taş doldurulmuş pet şişe, ip gibi çeşitli çöpler dipten çıkarıldı. Öğrenciler de sahilde poşetlerle kilolarca çöp topladı.
'HERKES 5 DAKİKA DÜŞÜNSÜN'
Deniz polisinin 10 dakikalık kısa dalışında, yağmurun görüş açısını daraltmasına rağmen çöp çıkarmaya çalıştığını anlatan Deniz Şube Müdürü Deniz Yılmaz, "Görüş ve bir saatlik çalışmada muhtemelen bunun 30 katı, çok fazla kirletici nitelikte çöp çıkarılacağını düşünüyorum. Bireysel sorulduğunda herkes, çevre temizliği ve piknik aktivitelerinde çevreyi temiz tuttuklarını söylüyor ama bence burada gördüğümüz manzara böyle değil. Herkesin bu konuda 5 dakika düşünmesini istiyorum" dedi.
SOSYAL MESAJ
Let's Do It Akdeniz grubunun Antalya sorumlusu Merve Tabakçıoğlu, amaçlarının Akdeniz ve sahilleri kullanan herkesin çevre duyarlılığı bilincini kazanması ve çevreyi kirletmemelerini amaçlayan bir sosyal mesaj iletmek olduğunu kaydetti. Kısa sürede bile ciddi ölçüde çöp toplandığına işaret eden Tabakçıoğlu, temiz Akdeniz için başlatılan projenin 5 yıl süreceğini açıkladı.
İŞ DÜNYASINDAN DESTEK
Çoğunluğu üniversite öğrencisi gönüllülerin etkinliğine destek veren ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, öğrencileri doğa ve çevre duyarlılıklarından dolayı kutladı. Dünyada hızla gelişen ekonominin çevreye verdiği zarara dikkati çeken Eroğlu, "Bugün çok küçük bir alanda yapılan bir etkinlik gibi görünse de bunun, Türkiye'de artan bir çevre bilinci oluşturması temennisini taşıyorum" dedi.
ASBİAD Başkanı Hilmi Ünsal da tüm Akdeniz ülkelerinde eş zamanlı yapılan bu etkinliğe Antalya'nın katılımının önemine değinerek, 5 yıl sürecek olan projeye önümüzdeki yıllarda herkesin destek vermesi gerektiği çağrısında bulundu.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)