TÜRKİYE Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki 1 kişinin öldüğü 27 kişinin de yaralandığı özel kömür madenindeki kazanın ardından işçilerin çalışmama hakkını kullanmaya başladıklarını söyledi.
Yaptığı yazılı açıklamada, işletmede geçmişte de kazalar yaşandığını hatırlatan Akçul, 'Peş peşe meydana gelen iş kazaları ve son iş kazasını da göz önüne alarak, hayatlarını risk altında bırakan önlenemez tehlike nedeniyle, maden işçileri 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında çalışmama haklarını kullanmaya başlamışlardır. Sendikamız üyesi olsun olmasın, bütün çalışanlar bu ocakta iş sağlığı ve güvenliği tam olarak sağlanıncaya, çalışanların hayatı ve sağlığı açısından çok büyük risk oluşturan önlenemez tehlike ortadan kalkıncaya kadar çalışmama haklarını kullanmaya devam edeceklerdir. Çalışanların çalışmama haklarını kullandıkları süredeki ilgili yasadan doğan bütün hakları, çalışmış gibi eksiksiz ödenmelidir' dedi.
Türkiye Maden İşçiler Sendikası olarak asla ve asla insan hayatı hiçe sayılarak yapılan üretime izin vermeyeceklerini belirten Akçul'un açıklaması şöyle: 'Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel müdürlüğü (MİGEM) ve ilgili, sorumlu, yetkili kurumlara yazılı başvurularımızı yapıyoruz. Bundan sonraki olası bir iş kazasının sorumluluğunu bu kurumlardan hiçbirisi taşıyamaz. Uyar Madencilik işvereni de, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki asla ihmale gelmeyecek sorumluluklarını yerine getirmeden üretime geçme isteğinde olmamalıdır. Bakanlık ve MİGEM buna asla izin vermemelidir.' Uyar Madencilik’e ait kömür ocağında geçen 20 Ekim’de meydana gelen iş kazasında, evli, 6 çocuk babası, 47 yaşındaki Yunus Güçlü yaşamını yitirmiş, 27 mesai arkadaşı da yaralanmıştı.