İÇ karışıklığın sürdüğü Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Rakka kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan 80 Suriyeli, 5 yıldır kullanılmayan Akçakale Cezaevi'nde yaşam mücadelesi veriyor.
Ülkelerindeki savaş ve yaşadıkları kentin kontrolünü ele geçiren IŞİD militanlarının uyguladığını iddia ettikleri baskıdan kaçan 80 Suriyeli, yaklaşık 8 ay önce sınırı geçerek Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine geldi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeliler, kamplarda yer bulamayınca 5 yıldır atıl durumda olan eski cezaevine yerleşti. Kapı, pencere, elektrik ve suyu olmayan eski cezaevinin koğuşlarını odaya dönüştürerek burada yaşamaya başlayan Suriyeliler, buldukları günlük işlerde çalışarak karınlarını doyuruyor. Perdelerle böldükleri eski koğuş yeni odalarının sökülen pencerelerini battaniyeler ile örten Suriyeliler, başlarını sokacak yer buldukları için kendilerini şanslı bulduklarını söyledi.
'KADINLAR YANINDA ERKEK OLMADAN DIŞARI ÇIKAMIYOR'
Suriye sınırına 90 kilometre uzaklıktaki Rakka kentinde IŞİD güçlerinin artan baskısına dayanamayıp 3 torunuyla birlikte kaçmak zorunda kaldığını söyleyen 63 yaşındaki Ayşe Muhammed, "Rakka’da saat 12’ye kadar hiçbir kadın dışarı çıkamıyor. Kadınlar öğle vaktinden sonra yanında bir erkek olması şartıyla birkaç saatliğine dışarı çıkabiliyor. Eşim ve çocuklarım savaşta ölünce 3 torunumla ortada kaldım. Yasakların başlaması üzerine torunlarımı yanıma alarak, Akçakale’deki bu cezaevinin bahçesine yerleştim" dedi.
Cezaevinde kalan 30 civarındaki Suriyeli çocuk ise günün büyük bölümü koğuşlar arasında oynayarak geçiriyor. 5 çocuğu ve eşiyle birlikte aylardır eski cezaevinde yaşam mücadelesi veren Ahmet El Hüseyin, ilçe halkının desteğiyle yaşamlarını sürdürdüklerini anlatırken Türkiye'ye teşekkür edip, Suriye'de bir an önce huzurun sağlanmasını diledi.

FOTOĞRAFLI