MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, maden faciasının ardından işçilerin yaşadığı şartları görmek için ilçedeki 'İmbat Madencilik'e ait ocağa maden mühendisleri ile birlikte inen AK Partili milletvekilleri Muzaffer Yurttaş ve Selçuk Özdağ inceleme yaptı.
Madende yaşadıklarını yaptığı yazılı açıklama ile aktaran AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi:
"31 Mayıs'ta yerin yüzlerce metre altında çalışan ve ekmeğini kömürden (yerin altından) çıkaran işçilerimizin yaşadıklarına bizzat tanıklık etmek için Soma'daki bir madene girmeye karar verdik. Önce maden hakkında genel bir bilgi verildi. Daha önceden oradaki işçilere haber verilmemesini özellikle istedik. Çünkü onların yaşadıklarını bizzat görmek istiyorduk. Herkes gibi kefen beyazı tulumlardan giydim, ayağıma çizmelerini çektim, başıma fenerli baretlerden taktım, madende görevli iş güvenliği uzmanları tarafından genel güvenlik konularında bilgilendirme yapıldı. Maden ocağında yerin tam 530 metre altına seyahatimiz başladı. Derinlik 530 metre ama toplam ilerleyeceğimiz mesafe 2 bin 100 metre. Madenin 'KM2' diye isimlendirilen sonuna kadar ilerledik. Üretimin yapıldığı en son noktaya kadar vardık. Ekmeğini taştan çıkaran cesur yürekli madencilerimizin azmine ve cesaretine hayran kaldık."
İşçilerle sohbet ettiklerini, taleplerini ve sıkıntılarını dinlediklerini belirten Yurttaş, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
"Yanlarında iki saate yakın kaldık. Oradan çıkarılan kömür numunelerinden de alarak ve hayırlı işler dileyerek yanlarından ayrıldık. Onların kazandıkları paralar yaptıkları işe göre oldukça az. Aldıkları ücretler son kuruşuna kadar helal para. Bu insanların terinin karşılığını teri kurumadan ve kat be kat fazlası ile vermek gibi bir derdimiz olmalı bizim. İşçilik, işverenlik ya da başka bir insani rol, bunların hepsi Yaradan'ın lütuf alanında üstlenilen roller. Ebediyet alemine gidildiğinde, maden işçisinin yüzünün ak, onu çalıştıran ve emeğinin karşılığını vermeyenin yüzünün kara çıkması ihtimali her zaman vardır. Orada yüzü kara çıkanın ise hali perişandır. Önemli olan orada yüzü ak çıkmaktır."

ŞY(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)