İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Soma'daki maden faciasıyla ilgili özeleştiri yaptı, "Ben ocağa inip görmedikçe kömür üretimine izin vermeyeceğim" dedi. Berber, "Ortada bir gerçek var ki, siz hangi standardı koyarsanız koyun, denetimi sıkı bir şekilde yapmazsanız, koyduğunuz standartlara uyulup uyulmadığını, uygulanıp uygulanmadığını görmezseniz, bundan emin olmazsanız bu facialar yaşanır" diye konuştu.
Ak Parti Yunusemre İlçe Danışma Meclisi Toplantısı, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin Çok Amaçlı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya katılan partililer, Diyarbakır 2'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bir eylemci tarafından Türk Bayrağı'nın indirilmesine tepki amaçlı olarak dağıtılan Türk Bayrakları partililer tarafından dakikalarca sallandı. Daha sonra Soma maden faciasında ölen maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.
FACİA DÖNÜM NOKTASI
Toplantıda konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, maden faciası hakkında özeleştiri yaptı. Facianın madencilik sektöründe bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Berber, "17 Ağustos depreminden sonra inşaat sektöründe nasıl bir dönüm noktası yaşandıysa, 13 Mayıs'tan sonra da maden sektöründe bir dönüm noktası yaşanmıştır" dedi.
Soma'yı çok iyi bildiğini ve bu nedenle yaşanan maden faciasında insani ve vicdani mesuliyeti iliklerine kadar hissettiğini anlatan Berber, "Ben o bölgenin iki dönem milletvekili olarak yaşanan o acının mahcubiyetini, insanı ve vicdanı mesuliyeti iliklerime kadar hissediyorum. Keşke önleyebilseydik. Böyle bir facianın olabileceğine zerre kadar ihtimal vermiyordum" dedi. Hangi standart konulursa konulsun, denetim olmayınca buna uyulup uyulmadığının görülemeyeceğini anlatan Recai Berber, şunları söyledi:
"Bundan sonra Soma bölgesinde üreteme geçecek bütün ocakların bizzat milletvekili olarak ben gidip görmedikçe, hangi müfettiş hangi denetim elamanı gelirse gelsin, orada üretim olmayacak. Ben gidip görmedikçe üretim yapılmasına izin vermeyeceğim. Bunu da ilan ediyorum. Kurallara, uygulanması gereken uygulamalara uyulup uyulmadığını, önlemlerin alınıp almadığını gidip yerinde tespit edeceğim. Bundan sonra bunlar olmayacak. Biz bundan sonra milletvekili olarak işletmeye açılacak olan maden ocaklarına inip bakmadıkça oradaki maden ocaklarında üretim olmayacak. Bundan sonra bu facialar olmayacak."

FOTOĞRAFLI