ANTALYA'da görev yapan 563 aile hekimi ile aile sağlığı çalışanları, aile hekimlerine 'acil nöbeti' zorunluluğu getirilmesi planını protesto etmek amacıyla, 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Antalya'da aile hekimleri, torba yasa taslağında aile hekimlerine acil serviste ayda en az 16 saat nöbet zorunluluğu getiren düzenlemeyi protesto etmek amacıyla iş bırakarak, aile sağlığı merkezlerinde acil vakalar haricinde hasta tedavisi yapmadı. 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde bir araya gelen aile hekimleri adına konuşan Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, aile hekimliği sistemini olumsuz etkileyeceğini düşündükleri 'Torba Yasa'nın komisyondan onaylanmak üzere TBMM'ye gönderildiğini söyledi.
'AİLE HEKİMLERİNİN ÇALIŞMA ALANI DEĞİL'
Aile hekimlerinin haklarını gasp edildiğini belirten Karan, "Aile hekimleri ikinci basamak hastanelerde tampon olarak görevlendirilmek isteniyor. Biz birinci basamak hekimler, koruyucu sağlık hizmetinden sorumluyuz. Birinci basamakta yapılması gereken görevlerimizi kabul ediyoruz. Acil servislerdeki yığılmanın sebebi aile hekimi değildir. Acil servisler, aile hekimlerinin çalışma alanı da değildir. Aile hekimlerine nöbet hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.
Karan, birinci basamak hekimlerin acil serviste görev yapamayacağı için bu sorumluluğun altına giremeyeceklerini ve nöbet zorunluluğundaki amacın, hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözme girişimi olduğunu söyledi. Alp Karan, aile hekimliği merkezinde yazılan reçetelerden alınan katkı payı ücretinin kaldırılmasıyla acil servisteki yığılmaların önüne geçilebileceğini dile getirdi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA UYARI
Sağlık Bakanlığı'nın nöbet zorunluluğunda ısrar etmesi halinde birinci basamak hizmetlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde aksaklıklar yaşanacağını ve sağlıkta memnuniyetin ortadan kalkacağını ifade eden Karan, "Sağlık Bakanlığı'nı bir kez daha uyarıyoruz. Aile hekimlerine getirilmek istenen angaryalardan vazgeçilmesini, özlük ve emeklilik haklarının düzeltilmesini istiyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.