İZMİR’de, 'arsa mağdurları' olarak tanınan çok sayıda kişinin, Balçova’daki 2 milyon metrakarelik alandaki arsalar için yapılan başvuru üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ara karar verdi. Bireysel olarak yapılan başvurular, AİHM tarafından, toplu hak ihlali olarak sayılıp, tek dosya altında birleştirildi. Bu kararın ardından, arsa mağdurları beyaz kefen giyip basın açıklaması yaptı.
Arsa sahipleri de bu kararla ilgili olarak, beyaz kefen giyerek açıklama yaptı.
Balçova Belediyesi tarafından 1970’li yıllarda imar planı yapılmadan kadastral parsel üzerinden satılan ve bin 898 tapulu arsayla ilgili yapılan imar planında, aynı bölgedeki bazı arsalara 2.5 emsal verilmesine karşın kendi arsalarına 1.6 emsal verildiği gerekçesiyle mağdur oldukları iddiasında bulunan hak sahipleri, 2007 yılından itibaren AİHM’ne başvurmaya başladı. AİHM, geçen 11 Aralık’ta bugüne kadar yapılan bireysel başvurularla ilgili bir ara karar verdi. Mahkeme, kendilerine yapılan bu başvuruları, toplu bir hak ihlali sayıp, tek dosya altında birleştirme kararı aldı.
MAĞDURLAR BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANDI
Bu kararın ardından, arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan, aralarında beyaz kefen giyenlerin de bulunduğu yaklaşık 500 kişiyle birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın toplantısı düzenledi. Mahkemenin davayı bitirme aşamasına geldiğini söyleyen Turan, arsa sahiplerinden tapusu olanlara imar verilmesini, tapusu olmayanların ise bunları almalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Avukat Mustafa Kemal Turan, "Dava süresince her ayın ilk cumartesi günü yaptığımız toplantılarımızı düzenli olarak devam ettirdik. Mücadele ettik. Bu arada Balçova Belediyesi, sorunlarımıza çözüm getirmemiş, bunun da ötesine kamuoyuna hukuk mücadelemizle ilgili yanlış bilgiler vermiştir. Belediye başkanı, verdiği bir röportajında konuyu çarpıtmıştır. Bizler, belediyelerin ilgili bürokratlarının bizlerini dinlemelerini, bizlere teknik sorunların neler olduğunu anlatmalarını, çözüm yollarını dinlemelerini istiyoruz. Kaşılıklı davalar yerine sorunu bu yöntemle aşabiliriz" dedi.