ANTALYA'nın Manavgat İlçesi Ahmet Kanyonu'nda yapımı devam eden hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler, işçilerin çalışmasına engel olabilmek için gece gündüz nöbet tutuyor. Köylüler ve firma işçileri arasında yaşanan gerginliklerin önlenmesi amacıyla jandarma taraflar arasında tampon bölge oluşturdu.
Ahmet Kanyonu'nda HES yapılması için 2008 yılında Devlet ve Su İşleri (DSİ) tarafından ihaleye çıkıldı. İhaleyi alan firma 2012 yılında HES inşaatına başladı. HES'in geçim kaynakları olan kanyona zarar vereceğini savunan Ahmetler Köyü sakinleri, inşaata giden yolu Türk bayraklarıyla kapatarak eylem yaptı. İnşaatın durdurulmasını ve ihalenin iptalini isteyen köylüler, yol kenarına kurdukları çadırlarda gece- gündüz nöbet tutuyor.
İŞÇİLER TACİZ EDİYOR
Eylem hakkında bilgi veren eski köy muhtarı Osman Koç, HES inşaatında çalışan işçilerin silahlı tacizine uğradıklarını iddia etti. Köyde yaşayan 7'den 70'e herkesin eyleme destek verdiğini anlatan Koç, "HES'le beraber kanyonun doğal yapısı bozulacak. Bölgedeki tarım arazileri zarar görecek. Projenin iptal edilmesi için köylüler olarak çadır kurduk bekliyoruz. Sonuç alana kadar buradan ayrılmayacağız" dedi.
HUKUK MÜCADELESİ SÜRÜYOR
HES inşaatını durdurulması için yargıya başvurduklarını kaydeden Av. Ramazan Ecevitoğlu ise çalışmanın yürütüleceği 3 bin 500 metrelik alanın hiçbir şekilde ilgililer tarafından görülmeden, jeolojik, toplumsal, doğal güzelliği araştırılmadan, Antalya Valiliği'nin bilgisi alınmadan HES lisansı verildiğini söyledi.
KADINLAR EN ÖNDE
HES eyleminde en ön saflarda yer alan köylü kadınlar ise elektrik üretilmesine karşı olmadıklarını, ancak geçim kaynakları olan kanyonun yok edilmesine duyarsız kalamayacaklarını belirtti.