MARDİN Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun hırsızlık ve yolsuzluğun ortaya çıkarılması olmadığını savundu. Türk, "Türkiye bir yerel seçim arifesinde hassas, tartışmaların yoğunlaştığı bir süreçte. Elbetteki kurşunu atan hedefi tam isabet edeceğini düşünerek o kurşununu atar. Bugün böyle bir hassas süreçte düğmeye basılması şaşkınlıkla karşılanacak bir durum değil" dedi.
Mardin Bağımsız Milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, Mardin'de Kadim Akademi Derneği'nin çözüm süreci konulu paneline katıldı. Panelden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, rüşvet ve yolsuzluk operasyonun zamanlamasına dikkat çekti. Türk, "Operasyonun nedeni hırsızlığı ortaya çıkarmaya yönelik değildir. Burada paralel devletin veya bazı güçlerin menfaatlerine dokunulduğu için bir çalışma yapılıyor" dedi. Operasyonun ardından yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine Türk, şöyle konuştu:
"Biz başından beri demokratik devleti esas alan bir yaklaşımın ortaya çıkmasında hep ısrarlı olduk. Çoğulcu katılımcı demokratik bir Türkiye olmadan, Türkiye'nin şeffaflaşmasına ve demokratikleşmesine imkan yok. Geçmişe baktığımızda derin devlet devredeydi. Derin devlet kaybolunca yerine bir paralel devlet anlayışı çıktı. Demokrasiyi esas almadığımız zaman tabi ki farklı adımlar farklı gruplar Türkiye'de iktidar olmak ister ve bir güç olarak kalmak ister. Operasyonun nedeni hırsızlığı ortaya çıkarmaya yönelik değildir. Burada paralel devletin veya bazı güçlerin menfaatlerine dokunduğu için oldu. Bu Türkiye'nin Ortadoğu'da ve dünyada yerini çok doğru koyamamasından kaynaklanan bir durumdur. Şimdi bakalım, Türkiye'nin yeri nerede. Ortadoğu'da mı Avrupa'da mı, demokratik devlette mi? Yoksa ilişkileri günlük yürüten bir siyasette midir? Bu konuda hiçbir zaman karar veremediler. Bir tarafta dünya İran üzerinde bir ambargo uygularken, Türkiye farkı yollardan bu ambargoyu delmeye yönelik çalışmanın içinde oluyor. Biz görüyoruz ki bu operasyonun boyutları sadece cemaatle sınırlı olan bir operasyon değil. Yani Rusya'nın Amerika'nın, İran'da ki ambargonun delinmesi ile ilgili bir operasyonun olduğu ortaya çıkıyor. Bütün deliller de onu gösteriyor. Türkiye bir cumhuriyettir ama cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar demokratikleşmeyen bir cumhuriyet. Bugün toplumsal gerçeği ve realiteyi inkar eden bir anlayışla gündemden kurtuldu. Ve siyasetini onun üzerine oturttu."
"HER AKLI BAŞINDA OLAN İNSANI RAHATSIZ EDİYOR"
Ahmet Türk, sürecin çok iç açıçı olmadığını bunun aklı başında insanı rahatsız eden bir süreç olduğunu söyledi. Türk, "Bu tartışımlar başladığı zaman ucunun nereye kadar uzanacağını bilemezsin. Bugünden bakıyoruz ki yavaş yavaş itirazlar yavaş yavaş bu hükümeti savunan gruplar karşılıklı olarak sertleştiğini görüyoruz. Umut ediyoruz aklı başında herkes bu süreci sona erdirmek için demokratik bir yaklaşımla sürecin içine katılır. Yeni bir sürecin başlamasının önünü açar. Yeni bir süreç başlarsa ne olur Kürt sorununu çözer. Artık Kürtler potansiyel bir tehlike değil, Kürtler bir zenginliktir. Türkiye'deki halkların kardeşliğinin güvencesidir. Anlayışıyla yaklaşıldığı takdirde bütün sorunları çözmüş oluruz" dedi.
Türk, "Operasyonun süresi ve zamanı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Burada operasyon yapmak isteyen hangi kesim olursa olsun en hassa dönemlerde ortaya çıkar.Türkiye bir yerel seçim arifesinde hassas bir süreç, tartışmaların yoğunlaştığı bir süreç. Elbetteki kurşunu atan hedefi tam isabet edeceğini düşünerek o kurşununu atar. Bugün böyle bir hassas süreçte düğmeye basılması şaşkınlıkla karşılanacak bir durum değil" dedi.