BİTLİS'in Ahlat İlçesi'nde, Selçuklu, Osmanlı motifleri ile üretilen ve tarihi yüzyıllara dayanan Ahlat bastonunu, Bitlisli'nin vazgeçilmez hediyesi oldu. Ahlat'ta baba mesleğini sürdüren baston üreticisi Refa Gökbulak, bastonların belirli bir pazara sahip olduğunu ve yaklaşık 100 çeşit baston ürettiklerini anlatırken "ABD başkanlarından Bill Clinton'a, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz'e, İngiltere kraliyet ailesine, Fransa'da çeşitli devlet büyüklerine Ahlat bastonları hediye edilmiştir" dedi.
Ahlat’ta ceviz ağacı manda, koç, sığır boynuzundan yapılan ve son yıllarda özel tasarımlarla çeşitliliği artan Ahlat Bastonları bürokrasinin vazgeçilmez hediyelik eşyası konumuna geldi. Daha önceleri kullanım amaçlı yapılan bastonlar, son yıllarda bölgeye has motifler ve desenlerde en çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında yer alırken, çeşitli renk ve desenlerde el emeği ile yapılan Ahlat bastonları, birçok devlet büyüğüne, yabancı ülke başkanlarına, siyasetçi ve bürokratlara hediye ediliyor. Ahlatlı baston ustalarından Gökbulak, son yıllarda baston sanatını geliştirmek için çeşitli projeler yürüttüklerini ve bunun sonucunda çeşitli tür, desen ve tasarımlarda 100'ün üzerinde baston üretimi yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Ahlat bastonlarının kafa ve gövde motiflerine Ahlat’ta bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bulunan tarihi eserlerin üzerindeki Selçuklu ve Osmanlı motiflerini birebir işlemekteyiz. Bu da bastonlarımızı daha fazla zengin kılmaktadır. Baston diyip geçmemek lazım. Ahlat bastonları duygunun, emeğin, sabrın ahşap ve kemikle somutlaşarak sanata dönüştüğü turistlik bir üründür. Ahlat bastonları binlerce yıllık tarihi olan, atalarımızın bu topraklarda kurmuş oldukları büyük medeniyetin ve büyük tarihin izlerini taşır tıpkı tarihi eserlerimiz gibi. Bastonlarımızın kafa ve göve çeşitlerine atalarımızın yine tarihi eserlerde özel biblolarla yapmış oldukları kartal,şahin,at,kuş, kurt gibi figürleri işlemekteyiz. Kartal gücü temsil etmekte, kobra ölümsüzlüğü temsil etmekte ve bunlar başta Selçuklu mezarlığı olmak üzere birçok tarihi eserde de mevcuttur. Bizler kafa tarafına bu hayvan figürlü motifleri işlerken, gövde motifi olarak da yine Selçuklu Osmanlı dönemine ait başta lale motifleri, kilim motifleri ve özelliklede Selçukların en ince el sanatları olan tezhip işlemeyi bu atölyede bastonla tanıştırdık. Bu da diğer yerlerde üretilen bastonlar karşısında daha farklı kılmaktadır."
Birçok dünya liderine, devlet başkanlarına, bakanlara, bürokrat ve siyasilere Ahlat Bastonu hediye edildiğini de anlatan Gökbulak, Türkiye'ye gelen birçok devlet başkanı ve ünlü isme Ahlat bastonu hediye edildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Ülkemizde de eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal, Süleyman Demirel'e bastonlarımız hediye edildi. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e, yine Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da bastonlarımız verildi. Mesut Yılmaz'a, Tansu Çiller'e, Bülent Ecevit'e, Devlet Bahçeli'ye, Alpaslan Türkeş'e, bir çok bakan, milletvekili ve bürokrata Ahlat bastonu takdim edilmiştir. Balkanlarda Kafkaslar'da, Ortadoğu'da ve Avrupa’da birçok lidere hediye edilmesi için sipariş veriliyor."
Baston üreticisi Gökbulak, tamamı el sanatı olan Ahlat bastonlarını herkesin alım gücüne uygun farklı tasarımlarla yaptıklarını, fiyatların 45-500 TL arasında değiştiğini, ancak özel tasarımlı bastonların 500'den başlayıp 15 bin TL'ye kadar çıkabildiğini kaydetti.