ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'nde Ahilik geleneği hala etkin bir yaşam tarzı olarak sürdürülüyor. İlçe pazarındaki tezgahlar ve işyerleri, 8 asırdır toplu duayla açılıyor.
Yalvaç'ta, hafta başında kurulan pazarda, Ahilik geleneklerine göre tüm tezgah ve işyerleri 8 asırdır hayır dualarıyla açılıyor. Bu duanın pazara, bereket ve bolluk getiren bir gelenek olduğuna inanılıyor. Her pazartesi belediye hoparlörlerinden okunan duaya, pazar esnafıyla birlikte sokaktaki vatandaşlar da eşlik ediyor. Vatandaşlar sokakta, çay bahçelerinde ellerini açarak dua ediyor.
Belediye Başkanı Demokrat Partili Tekin Bayram, değişik meslek gruplarından kişilerin yaşadığı ilçenin, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayan bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Bayram, şunları kaydetti:
"Bu nedenle burada Ahilik kültürü oluşmuş ve sadık kalınmıştır. Bu bağlamda ilçede 8 asırdır pazar ve dükkanlar duayla açılırmış. Yağcılar, yemeniciler, semerciler, demirciler arastalarında dua eder, herkes işyerini öyle açar ve işe başlarmış. Tabii belediye hoparlörü devreye girdikten sonra biz bunu toplu yapmaya başladık. Müftülüğümüzün görevlendirdiği bir imam gelir, mikrofondan duasını okumaya başlar. O sırada ilçede adeta hayat durur ve herkes saygıyla duaya 'amin' der. Fatiha suresinin okunmasından sonra da alışveriş başlar. Duada, hem dürüst alışveriş yapılması hem de memleketimizin her türlü felaketten korunması istenilir."
PAZARA BEREKET GETİREN DUA
Belediye Başkanı Bayram, bu tür uygulamaların çok az yerde yapıldığını tahmin ettiğini, Isparta il sınırlarında sadece Yalvaç'ta uygulandığını söyledi. Tekin Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yalvaç'ta haftada bir gün, her pazartesi kurulan pazar, çevre köylerden gelen ve yöresel kıyafetlerini giymiş halkın da katılımıyla çok renkli ve zengin bir görünümdedir. Pazartesi günleri, pazarın açılışının belediye hoparlöründen okunan 'pazar duası' ile yapılması ise pazara bereket ve bolluk getiren bir gelenek haline gelmiştir."
PAZAR DUASI ŞÖYLE
"Ya İlahel Alemin
Senden Rahmetini celp edecek fiilleri işlemeyi, ilahi vaadin olan rahmetini, mağfiretini diliyoruz. Bizleri mağfiret eyle, Ya Rabbi.
Allah'ım bizleri günahlara dalmaktan, faydasız hayat yaşamaktan emin ve mahfuz eyle Ya Rabbi.
Allah'ım bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz günahlardan, nefsimizin kötülüklerinden sana sığınıyoruz. Bizi sırat-i müstakimden ayırma Ya Rabbi.
Ya Rabbel Alemin bizleri yücelt, eksiklerimizi gider, bizleri salih amellere ve güzel ahlaka ulaştır. Bizi iyi kulların arasına ilhak eyle Ya Rabbi.
Allah'ım işlerimizi kolaylaştır, rızkımızı bollaştır, bizleri haramdan uzaklaştırıp helaline yaklaştır Ya Rabbi.
Allah'ım bizleri alış verişlerimizde dürüst olmayı, aza kanaat etmeyi, helalinden kazanmayı nasip eyle Ya Rabbi.
Ya İlahel Alemin, yurdumuzu ve bilhassa güzel Yalvaçımızı her türlü semavi ve arızi afetlerden, musibetlerden emin ve masum eyle Ya Rabbi.
Dualarımızın kabulü için, alış verişlerimizin bereketli olması için ve bilhassa Allah rızası için El Fatiha."