AĞRI'da 2013 yılında yapılan proje ve çalışmalar sonucunda bin 950 kız çocuğunun yeniden eğitime kazandırıldığı bildirildi.
Şemsi Türkmen Anadou Lisesi toplantı salonunda basın açıklaması yaparak 2013 yılının eğitim ve öğretim yılını değerlendiren Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, yürüttükleri çalışmalar sonucunda bin 950'si kız olmak üzere toplam 2 bin 63 kişiyi yeniden eğitime kazandırdıklarını söyledi. Kızların Eğitimi Projesi kapsamında il merkezinde okula devam etmeyen 98 kız, 20 erkek öğrenci tekrar okula kazandırıldığını belirten Başak, "7 ilçede çeşitli nedenlerle kızlarını okula göndermeyen aileler ziyaret edilerek, 710 kız çocuğu okula kazandırıldı. 1103 kız, 93 erkek öğrencinin açık öğretime kaydı yapıldı. İl genelinde Alo 147 MEB iletişim hattına yapılan başvurular doğrultusunda evler ziyaret edildi, bu kapsamda da 20 kız çocuğu okula kazandırıldı 19 kız çocuğunun ise açık öğretime kaydı yapıldı" dedi
Şerafettin Yaltkaya İlkokulu’nda velilerin yoğun talepleri doğrultusunda Müftülük ile işbirliğine gidilerek Anne Eğitim Merkezi’nde öğleden sonra Kuran öğretimi yapılması sağlandığını vurgulayan Başak şunları söyledi.
"Toplu SMS için piyasa araştırması yapılarak alım sağlanmış, 2014 yılında kurumumuzun toplu SMS uygulamasını etkin bir şekilde kullanması planlanmıştır. Okul müdürlerine yönelik ‘Memnuniyet Anketi’ yapılmıştır. 14 engeli öğrenciye evde eğitim verilmektedir. 2012-2013 yılında tüm okullarda Besleme Dostu Programı Diyabet Konulu Film izletildi. İl Müftülüğünce ortaklaşa, Taziye evlerinde, okullarda pansiyonlarda eğitime verilen önem, özellikle kız çocuklarının okullaştırılması, değerler eğitimi ve imam hatip liselerinde başarıyı artırma ile ilgili programlar düzenlendi. 800 meslek lisesi öğrencisine mesleki kariyer ve motivasyon semineri verildi. Son iki yıldaki verilere baktığımızda kız ve erkek öğrenci sayısının hemen hemen eşit olduğunu görüyoruz. Tespit ettiğimiz bazı hususlar var, onların birkaç tanesi kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi gerçekten bir vaka ve buna bir an önce çözüm bulunması lazım. Ekonomik boyutta sıkıntı çeken ailelerde var ama bunun dışında gerekçeleri kabul etmiyoruz. Devlet olarak bu çocukları taşımalı eğitim sistemi ile eğitime kazandırmak istiyoruz, eğer bu konuda sıkıntı varsa yatılı bölge okulları ve lise pansiyonlara yerleştirerek eğitim ve öğretim sistemlerine devam etmesi için her türlü tedbiri almış bulunmaktayız."
Basın toplantısına İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları Mehmet Nuri Bilen ve Bekir Taştan da katıldı.